Analytici odhadují, že svět ropuy nebude potřebovat.

Středa 19. srpna ropné společnosti poptavka ropy

Ropné firmy do detailu plánovaly nové vrty a zvyšování těžby. Teď své obchodní plány rychle seškrtávají. Velcí hráči odepisují investice a analytici odhadují, že svět už tolik ropy nebude potřebovat. Kvůli nižší poptávce, za kterou může covid-19 i přechod k zelené energetice.


Ropa za miliardy dolarů se ve světě v post-covidové éře zřejmě vůbec nevytěží. S koronakrizí, která urychlí přechod k čisté energetice, budou pravděpodobně fosilní paliva v příštích desítkách let levnější a méně ziskové pro výrobce a méně atraktivní pro spotřebitele s vzhledem k podpoře alternativních paliv.


Jsou to předpoklady, jež vážně mění rozhodování velkých ropných firem, napsala agentura Bloomberg. Usíná například ambiciózní projekt těžby u britských Falklandských ostrovů zvaný Sea Lion.


Do průzkumů a příprav těžby ropy na Falklandech už těžaři vložili stovky milionů dolarů, ale z projektu zatím nevymáčkli ani kapku ropy. Jeden z partnerů Premier Oil Plc začátkem roku přerušil práce na projektu a 15. července oznámil, že již odepsal investice v objemu 200 milionů dolarů s tím, že projekt zřejmě nikdy nepostoupí do další fáze.


Také společnost BP Plc 4. srpna oznámila, že nebude provádět žádné průzkumy těžby v nových zemích, protože to nedává ekonomický smysl. Ropa je velmi levná a poptávka slabá. Některá ze svých ložisek zřejmě proto ponechá nevyužitá. Namísto oblastí, kde je těžba komplikovaná a drahá, se firma může soustředit na perspektivnější oblasti jako je například těžba břidlic v USA.


Pod tlakem na snižování emisí minulý měsíc francouzská společnost Total SE oznámila, že odepíše 8 miliard dolarů aktiv v souvislosti s těžbou, která představuje vysokou zátěž emisemi CO2. Jedna z největších petrochemických společností na světě nejspíš také zanechá část rezerv pod zemí.


Na seznamu ohrožených ropných nalezišť figurují také podmořská ložiska v Brazílii, Angole nebo Mexickém zálivu, odkázal se Bloomberg na viceprezidenta výzkumné společnosti Rystad Parula Chopra. V ohrožení jsou podle něj také ložiska ropných písků v Kanadě.


Konzultační společnost Rystad Energy AS předpokládá, že asi 10 procent světových využitelných zdrojů ropy, tedy kolem 125 miliard barelů, může zůstat ležet ladem. Firma očekává, že svět má už svůj ropný vrchol za sebou. „Firmy budou muset tento fakt přijmout,“ uvedl Muqsit Ashraf, ředitel společnosti Accenture.