Blízký východ stále není ve stabilní situaci

Úterý 4. září v 11:39 Arabica Near East
 

Ománský ministr pro ropu a plyn pan H.E.Dr. Muhammad bin Hamad bin Sayf al-Rumhy v průběhu pondělního dne 3.září 2018 prohlásil, že země Blízkého východu právě teď nejsou ve stabilní pozici. Omán je největším producentem ropy mimo země sdružené v kartelu zemí vyvážejících ropu OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) na Blízkém východě. Omán výrazně zasáhl a ovlivnil jeho ekonomiku silný pokles cen ropy, který nastal v průběhu roku 2015. Nyní ománská strana prostřednictvím svého ministra se vyjádřila, že cena ropy pravděpodobně nedosáhne očekávané ceny okolo 80 USD za barel, avšak nicméně stávající ceny v současné době vidí jako spravedlivé.

 

Aktuálně v průběhu úterního evropského dopoledne 4.září 2018 se na světovém komoditním trhu cena ropy pohybuje v obchodním trendu momentálního býčího trhu. Lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) se zhruba v čase 10:53 CET obchodovala na hodnotě ve výši 70,74 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 1,35 % své předchozí ceny. Evropský protějšek této ropy a ro severomořská ropa Brent se v udávaném dni a čase obchodovala na globálním komoditním trhu na hodnotě ve výši 78,88 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,93 % své předchozí ceny.

 

Tento nárůst ekonomičtí zpravodajové na základě informací finančních stratégů investičních bank pak vysvětlují vzrůstajícím bezpečnostním napětím v oblasti Blízkého východu a následně možnou nestabilitou dodávek ropy z této světové oblasti. Rostoucí napětí mezi Iránem a Izraelem, Sýrií a Tureckem spolu s přímou vojenskou účastí jak USA tak Ruska v tomto blízkovýchodním regionu utvrzuje tyto obavy investorů. Nicméně právě Omán vnímá dohodu zemí OPEC a dalších zemí mimo OPEC včetně Ruska,  ohledně omezení těžby surové ropy, která byla uzavřena v roce 2016 a již několikrát prodloužena, za účinnou ve snaze podpořit růst cen ropy na globálním komoditním trhu.

 

Podle ministra Ománu pana H.E.Dr. Muhammad bin Hamad bin Sayf al-Rumhy stále existuje ve spojitosti s cenou ropy značné nebezpečí a to není jen na straně produkce ropy jako nabídka, ale i zcela reálná možnost poklesu poptávky což by způsobilo opětovný pokles cen ropy na světovém trhu. V této souvislosti pan ministr uvedl, že většina obchodníků kalkuluje s nárůstem cen ropy v souvislosti s výpadkem dodávek iránské ropy, ale méně těchto odborníků poukazuje na to co se stane s cenou ropy pokud vlivem emricko-čínské obchodní války právě Čína výrazně sníží svoji spotřebu ropy a omezí odběr těchto dodávek ropy a to nejen z blízkovýchodní oblasti.

 

Podle světových analytiků makléřských společností a finančních stratégů investičních bank lze předpokládat, že s velkou měrou pravděpodobnosti cena ropy WTI do konce letošního roku 2018 nepřekročí hranici své ceny ve výši 80 USD za barel. Cenová hladina by se dle těchto odborníků měla pohybovat v dlouhodobějším průměru lehce pod hranicí 70 USD za barel. Cena severomořské ropy Brent by pak měla zhruba až s 10-ti procentním rozdílem vyšší ceny než cena ropy WTI opisovat téměř stejný scénář svého cenové vývoje do konce letošního roku 2018.