Budou padat další sankce ze strany USA

Pondělí 12. listopadu Oil market FX24

Ropa je stále předmětem sankcí ze strany Spojených států a zejména tyto sankce míří do oblasti Íránu. Současné sankce bohužel nejsou dostačující, a proto je potřeba vytyčit sankce další.


 


Aktuální sankce se týkají zejména energetického sektoru, ale také lodní a letecké dopravy či bankovnictví. Poslední zdroje však ukazují, že prezident Spojených států amerických pan Donald Trump, se chystá na Írán uvalit veškeré sankce, které byly zrušeny v souvislosti s jadernou dohodou světových mocností s Íránem v roce 2015 uzavřenou jeho předchůdcem prezidentem USA panem Barackem Obamou. Přestože se Írán nemá v plánu sankcím nějak výrazně podřizovat, Izraelská vláda je s tímto návrhem značně spokojená. Letos vzrostlo výrazně napětí mezi Teheránem a Washingtonem, a to právě v návaznosti na odstoupení od jaderné dohody s Íránem.


 


Současné sankce se však mají dotknout více než 700 jednotlivců a přidružených subjektů a mají se vázat také k letadlům a plavidlům. Sankce budou zahrnovat také na padesát bank a zahrnují i leteckou společnost Iran Air a její stroje.  Výjimky v sankcích ze strany USA se týkají humanitárních dovozů, které znamenají přísun potravin, léků a dalších důležitých položek od států jako je Čína, Indie, Japonsko, Řecko, Itálie a dalších států. Celkem se jedná o osm států, kterým tato výjimka byla udělena. Ministr taktéž konstatoval, že 20 států již dovoz ropy z Íránu zastavilo, což snížilo export ropy z Íránu o asi milion barelů denně.


 


V dubnu letošního roku byl tento export na svém maximu a dosahoval úrovně 2, 8 milionu barelů denně a nechybělo ani 300 tisíc barelů ropného kondenzátu. Celkový vývoz je tedy v současné době na hodnotě 1, 8 milionů barelů denně. Během následujících měsíců by se měl sankční režim i nadále vyvíjet a lze očekávat, že sankcí bude přibývat. Teherán však není z takového postupu Spojených států překvapen a nehodlá nic výrazně měnit. Hlavním problémem je, že tyto dva státy neudržují už po dlouhou dobu spolu diplomatické vztahy.