Koncept negativních cen ropy se přibližuje

Pátek 20. března OPEC

Představte si, že něco vyrábíte a ještě za to, že jste vynaložili určité úsilí a samozřejmě peníze, musíte zaplatit zákazníkovi. Do jisté míry tento koncept znají z poslední doby banky, když některé přišly s mínusovými úrokovými sazbami v nabídce úvěrů. Nyní obchodníci s ropou ve vyjádřeních pro agenturu Bloomberg hovoří o tom, že podobný scénář není vyloučen ani v jejich odvětví.Americké ropné futures spadly na osmnáctileté minimum. Většina odhadů budoucí ceny ropy mluví klidně i o dvaceti dolarech za barel. Ještě před měsícem přitom ropa stála víc než dvojnásobek. Může být ale ještě hůř. Prvním podnětem k cenovému pádu ropy byl nedávný start cenové války mezi Saúdskou Arábií a Ruskem. Nyní již ropu relativně nízko drží strach kolem koronavirové pandemie.


Cena samotné suroviny při výrobě může podle analytiků spadnout ještě níž. Připomínají v této souvislosti situaci před čtyřmi lety, kdy se ropa v americkém státě Severní Dakota prodávala za 50 centů za barel. Důvodem záporných cen ropy by například podle analytika Paula Sankeyho ze společnosti Mizuho mohlo být to, že v polovině roku mohou severoamercké zásoby narazit na kapacitu skladovacích míst. Závazky firem na těžbu se podle něj nemohou měnit tak pružně a rychle, aby se výroba suroviny zastavila.


Ceny s mínusovým znaménkem, tedy vratky od odběratelů zpět do výrobního cyklu, zná z minulosti i americký trh se zemním plynem. Situace je vlastní také energetickému trhu v Kalifornii, kde se pod nulou elektřina prodává pravidelně kvůli přebytku energie ze solárních zdrojů. „Na trhu komodit je možné úplně všechno,“ poznamenává pro Bloomberg Francisco Blanch z oddělení výzkumu komodit a jejich derivátů v Bank of America. „Nula není hranice,“ dodává.


Zdroj: E15, CNBC