Cena ropy atakuje tříletá maxima na 82 USD za barel

Pondělí 4. října cena ropy Brent od roku jan 1991 až 2021  ropa.cz

Cena ropy na burzách roste na tříletá maxima. Další růst cen ropy a pohonných hmot podpořily zprávy z jednání OPEC+. Zástupci kartelu potvrdili, že se budou držet své současné produkční politiky i presto, že poptávka po ropných produktech se bude znovu zvyšovat. Kartel tak učinil navzdory tlaku některých zemí na větší podporu produkce.


Rozhodnutí producentského klubu pokračovat ve zvyšování produkce ropy postupně, nebudou tedy reagovat zvýšením produkce. Toto rozhodnutí dle očekávání poslalo ceny ropy výrazně výše. Rostoucí cena ropy, zvyšuje inflační tlaky, kterých se obávají především velké konzumní země, které se potýkají s rychlejším oživením ekonomiky po pandemii. Zástupci OPEC+ se v červenci tohoto roku dohodli na zvýšení těžby o +400 000 barelů denně (bpd) každý měsíc, minimálně do dubna 2022. 


OPEC+ se v loňském roce po propadu poptávky, kterou způsobila celosvětová pandemie COVID 19, dohodl na snížení těžby ropy o rekordních -9,7 milionu barelů denně. I přes tato prohlášení však postupně těžbu zvyšuje, hlavně díky zrychlujícímu se oživení globální ekonomiky, cena ropy začal růst z 25 USD až na dnešních 80 USD. Cena ropy se tak během necelého roku zotavila. V současnosti stále platí, že bude snížena produkce o -5,8 milionu barelů ropy denně. Dohoda o snížení těžby má platit do příštího roku, konkrétně do dubna 2022. Podle zdrojů by dnes skupina mohla zvážit i prodloužení dohody.


Ropa Brent se ustálila na růstu +1,98 USD, neboli +2,5%, na 81,26 USD za barel. Minulý týden vzrostla cena o +1,5%, což je čtvrtý týdenní zisk za sebou, cena tak atakuje zpět více jak tříletá maxima, která byla naposledy zaznamenána v roce 2018.  Americká ropa po zisku za posledních šest týdnů se zastavila na růstu +1,74 USD, neboli 2,3%, na 77,62 USD za barel, cena tak byla na nejvyšší úrovni od roku 2014.


„Vzhledem k obrazu poptávky a výsledku zasedání OPEC je celkový sentiment kolem ropy vzestupný,“ řekl John Kilduff, partner společnosti Again Capital LLC v New Yorku. Poptávka po uhlí a zemním plynu překročila maxima před pandemií COVID-19, přičemž ropa se těsně blíží, uvádí Mezinárodní energetická agentura. Tři čtvrtiny světové poptávky po energii stále uspokojují fosilní paliva, přičemž necelou pětinu nejaderné obnovitelné zdroje.


OPEC+, který sdružuje Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) a spojence včetně Ruska, čelí tlaku některých zemí na přidání dalších barelů na trh, protože poptávka se v některých částech světa zotavuje rychleji, než se očekávalo. 


Čtyři zdroje OPEC+ agentuře Reuters nedávno potvrdili, že producenti zvažují zvýšení produkce o více, než bylo již dohodnuto. Růst cen ropy byl také podpořen ještě větším zvýšením cen plynu , které se zvýšily o 300%, což vedlo k přechodu na topný olej a další surové produkty k výrobě elektřiny a pro další průmyslové potřeby.


Zdroj: Reuters