Cena ropy klesá pod 50 USD i přes plánované omezení produkce ze strany OPECu

Pátek 6. března

Kartel OPEC včera překvapil trhy dohodou na podstatně hlubších těžebních škrtech v rozsahu 1,5 mil. barelů denně, které by kumulovanou produkci aliance OPEC+ snížily o celých 3,6 mil. barelů denně. Navíc, večerní tisková zpráva kartelu upřesnila, že producenti plánuji takto masivní škrty uplatňovat nejen ve druhém čtvrtletí, ale po hned po celý zbytek tohoto roku. Cena ropy však paradoxně i po této zprávě reagovala poklesem pod 50 dolarů za barel, což může reflektovat obavy trhu, zda na dohodu přistoupí také partnerské státy v čele s Ruskem. To totiž doposud preferovalo prosté rolování dosavadních škrtů v rozsahu 2,1 mil. barelů denně a o nové a o poznání agresivnější podobě produkčních škrtů bude jednat až dnes ve Vídni.


OPEC dnes zasedá, budou probíhat krizové rozhovory mezi klíčovými spojenci včetně zástupců Ruska. Ministři OPEC, kteří se sešli ve čtvrtek, podpořili návrh na ještě větší snížení, než se očekávalo. Jejich rozhodnutí následovalo po dvou kolech rozhovorů, nejprve formální zasedání v ústředí OPEC a poté neformální shromáždění v hotelu ve Vídni, kdy ministři uvedli, že dalších 1,5 milionu bpd škrtů by mělo proběhnout do konce roku nejen do června. Ministři uvedli, že trh čelí „bezprecedentní situaci“ kvůli vypuknutí koronavírusu, což vyvolalo opatření k zastavení jeho šíření, které tlumilo globální ekonomickou aktivitu a brzdilo poptávku po ropě.


Pokud Rusko, které s OPEC spolupracuje od roku 2016, a další producenti schválí návrh OPEC, bude to znamenat největší omezení výroby od finanční krize v roce 2008. Moskva však ještě musí dát najevo svou podporu takové dohodě, což podnítí frustraci v Saúdské Arábii, která v rámci stávající dohody snižuje mnohem více, než je její kvóta, aby od 1. ledna odstranila z trhu 2,1 milionu bpd. Nová dohoda by znamenala omezení dodávek v celkové výši 3,6 milionu bpd, tj. Asi 3,6% celosvětových dodávek. 


Suhail al-Mazroui, ministr energetiky Spojených arabských emirátů, ve čtvrtek uvedl, že OPEC nechce nést břemeno škrty sám a ostatní producenti musí pomoci. "Všichni jsme v tom spolu. Takže se nebudeme sami rozhodovat," řekl. Ruský ministr energetiky Alexander Novak, který začátkem tohoto týdne ve Vídni předběžně hovořil se saúdským protějškem princem Abdulazizem bin Salmanem, má být v pátek v rakouském hlavním městě na setkání OPEC +. Novak a saúdský princ se zdrželi komentářů, zda budou schopni dosáhnout dohody, takže výsledek dnešních (pátečních) rozhovorů není jasný. Ruský ministr financí Anton Siluanov ve čtvrtek uvedl, že pokud nedojde k dohodě, je připraven na pokles cen ropy. Kazašský ministr energetiky Nurlan Nogajev, jehož země je dalším producentem mimo OPEC ve skupině OPEC +, uvedl, že rozhovory se zaměřují pouze na prodloužení stávajících omezení do června.


Cena ropy Brent se v pátek ráno propadá po 50 USD


Zdroj: OPEC, Bloomberg, Patria