Cena ropy přes 100 USD za barel je jen otázkou času

Pondělí 1. července Ropa FB

Podle obchodních studií, analýz a predikcí předních světových finančních stratégů investičních společností a bank je jen otázkou blízkého času, kdy se cena ropy na světovém komoditním trhu dostane na hodnotu ve výši přesahující cenu 100 USD za barel.


Ještě v nedávné minulosti a to během let 2017 a 2018 se tato cena přesahující hodnotu 100 USD za barel na světovém komoditním trhu zdála vysoce nedostižná a většina analytiků uváděla, že této ceny je možné nejdříve dosáhnout po roce 2030. Avšak současný jak geopolitický tak předně globálně ekonomický vývoj světového finančního trhu a zejména pak vývoj cen na komoditním trhu s ropou na naznačuje, ba přímo ukazuje, že k zvýšení ceny ropy nad tuto hranici může dojít podstatně dříve. Aktuálně v průběhu pondělního evropského odpoledne 1.7.2019, zhruba v čase 13:55 CET se lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) obchodovala na hodnotě ve výši 59,98 USD za barel s dosavadním denním posílením o + 2,58 % své ceny.


Evropský protějšek ropě WTI a to severomořská ropa Brent se v uváděném dni a čase obchodovala na světovém komoditním trhu na hodnotě ve výši 66,44 USD za barel s dosavadním denním posílením o + 2,63 % své ceny. Podle analytiků v napojení na ekonomické zpravodajce k tomuto rychlému obchodnímu trendu zvýšení ceny ropy na globálním komoditním trhu došlo po té, co americký prezident pan Donald Trump úspěšně završil sérii schůzek v rámci summitu zemí G20 v japonské Osace. Jednak hned v úvodu vedl nekonfliktní a přátelské rozhovory s prezidentem Ruské federace panem Vladimírem Putinem, kde vznikla shodná myšlenka o nutnosti prodloužení tzv.mírové Pražské smlouvy o vzájemném odzbrojení.


Dále pak prezident Trump jednal se svým čínským protějškem panem Xi Jinpingem a došlo prakticky k jednoznačnému náznaku, že se činso-americká obchodní válka blíží svému konci a jako jednoznačný důkaz pro toto tvrzení došlo k odblokování čínské firmy Huawei na US trhu. A v neposlední řadě se pak v neděli 30.6.2019 prezident Trump sešel na hranicích mezi Jižní a Severní Korejou se severokorejským vůdcem Kim Čong-umem, kde společně deklerovali zažehnátí přímého válečného konfliktu mezi USA a Severní Korejou. Na základě tohoto odbourání investorského napjetí na finančních trzích vrostla cena jak asijských tak i evropských akcií spolu s predikcí růst cen akcií na US trhu.


V tomto ohledu sice došlo k uvolnění obchodního napětí mezi investory, avšak ve vztahu k ropě nikoliv neboť vstřícné rozhovory USA s Čínou, Ruskem a Severní Korejou podle zvláštních zpravodajů indikují možnou dohodo o neutralitě těchto zemí v případě přímého válečného konfliktu mezi USA a Iránem. Právě otázka iránské ropy a jejího vývozu již v historii několikrát rozpohybovala cenu ropy na světovém komoditním trhu. Vzhledem k tomu, že již od března 2019 se USA staly největším producentem  ropy na světě a to v objemu zhruba 12,1 milionů barelů denně. Tato denní produkce, která se během necelých dvou let zvýšila z 9,4 milionů barelů denně, z části zapříčinila dle analytiků pokles ceny ropy v loňském roce 2018.


Právě s ohledem na zvýšení cen ropy aktuálně dne 1,a 2.7.2019 v rakouské Vídni  jednají zástupci zemí vyvážejících ropu sdružených v kartelu OPEC o dalším prodloužení a zvýšení limitů těžby surové ropy s cílem zvýšení. Nicméně zvláštní zpravodajové poukazují na fakt, že válečný konflikt USA versus Irán je velice pravděpodobný a v ten okamžik dojde k výpadku dodávek ropy z velké části Blízkovýchodní oblasti z důvodu nemožnosti bezpečné přepravy ropy z této oblasti. Podle sdělení analytiků makléřských společností lze v tomto případě válečného konfliktu USA a Irán předpokládat růst cen ropy WTI k průměrné cílové ceně ve výši 107,94 USD za barel. Pro obyvatele USA je prozatím plně nepředstavitelné, že by cena ropy WTI mohla dosáhnout až k 200 USD za barel jak uvádějí prognózy pro rok 2030, ale skutečností je, že již nyní obyvatele EU při započítání všech přirážek a spotřebitelských daní jako koncový spotřebitelé platí za barel ropy okolo 250 USD.