Cena ropy roste, OPEC by mohl svolat mimořádný summit

Čtvrtek 17. září OPEC předseda 500

Ceny ropy smazaly počáteční ztráty a vydaly se vzhůru. Nejprve měly vliv zprávy, že se američtí producenti po hurikánu Sally chystají obnovit těžbu. Poté začaly převládat zprávy, že Organizace zemí vyvážejících ropu a její spojenci, tedy skupina označovaná jako OPEC+, by mohli na říjen svolat mimořádný summit, pokud se situace na trhu zhorší. Podle zdroje agentury Reuters to avizoval saúdskoarabský ministr energetiky princ Abdalazíz bin Salmán.


Krátce před 18.00 našeho času vykazovala severomořská ropa Brent růst asi o 2,4 procenta a prodávala se za 43,24 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu přidávala 1,8 procenta na 40,90 dolaru za barel. Saúdský princ hovořil na uzavřeném zasedání OPEC+, které vedlo Rusko. Cílem setkání je zajistit lepší dodržování dohodnutých těžebních škrtů v důsledku klesajících cen ropy.


Podle tiskové zprávy a podle interního doporučení se na setkání nedohodly žádné změny ohledně současného cíle, tedy snížení produkce o 7,7 milionu barelů denně, což je zhruba osm procent celosvětové poptávky. Skupina OPEC+ snižuje produkci od ledna 2017, aby pomohla podpořit ceny a snížit globální zásoby ropy.