Cena ropy se pomalu zotavuje

Středa 20. května cena ropy duben

Ropa si letos z pohledu svých cen sáhla na historická minima. Během dubna dokonce v jeden okamžik ztratila veškerou svoji hodnotu, kvůli čemuž tak poprvé v dějinách došlo na paradoxní situaci, kdy prodávající museli za její odběr platit kupujícím. V posledních dnech se rozkolísaný trh s černým zlatem, zdá se, trochu uklidnil, návrat k cenám, za něž se tato strategická surovina prodávala ještě začátkem roku, je však podle analytiků stále v nedohlednu.


Americkou lehkou ropu West Texas Intermediate (WTI) lze na trhu pořídil za 33 dolarů za barel. Ještě 21. dubna se přitom její cena pohybovala hluboko pod nulou, konkrétně pak na hranici -37,63 dolaru.



Vývoj cen americké lehké ropy WTI od začátku letošního roku, zdroj: Trading Economics

„Vidíme náznaky toho, že trh v posledních týdnech posiluje a že (opatření v podobě) dohody kartelu OPEC +, dobrovolného omezení těžby v zemích mimo OPEC a dlouhodobě snížené produkce fungují a trh se začíná vracet do rovnováhy,“ řekl podle webu CNBC v rozhovoru s představiteli firmy RBC Capital Markets, jenž byl vysílán na LinkedInu Sultán Al Jaber, šéf Národní ropné společnosti Abú Dhabí (ADNOC).


„Ekonomiky se začínají otevírat, poptávka bude následovat, ale cesta k novému normálu nebude přímočará,“ dodal


Koronavirová krize sice ještě zdaleka není u konce, přesto řada zemí včetně nejpostiženějších Spojených států amerických v minulých dnech oznámila, že začne postupně rušit přísné restrikce a vracet se k normálnímu životu.


Vlády se nesmí ukvapit


Mezinárodní energetická agentura tuto skutečnost vítá, klade si však otázku, „zda jsou vlády schopné uvolňovat opatření tak, aby se covid-19 nerozšířil ve velkém znovu“. To je nicméně pouze první předpoklad vedoucí k potenciálnímu stabilizování současné situace na trhu ropou. Tím druhým je nutnost „přísného dodržování dohody OPEC+ ze strany všech hlavních účastníků“.


Navzdory všemu výše zmíněnu ovšem nadále platí, že předvídat budoucnost, a tedy i okamžik, kdy se cena černého zlata navrátí ke svým obvyklým hodnotám, je v současné chvíli vzhledem k rozměrům pandemie v podstatě nemožné


„Nacházíme se na nezmapovaném území. Nikdy předtím jsme nezažili, aby se ekonomická aktivita tak rychle a tak moc propadla,“ podotkl AL Jaber. „Nikdo teď není v pozici, aby vám mohl říct, jak přesně by to zotavení mohlo potenciálně vypadat. Většina ekonomů se shoduje na tom, že (křivka hrubého domácího produktu) bude mít spíše tvar „U“ než „V“,“ dodal.


Zdroj: euro.cz, cnbc.com, tradingeconomics.com