Cena ropy WTI po dosažení šestitýdenního maxima poklesla

Pátek 26. dubna OIL 116 FX24

Průběh obchodování s ropou v začátku 17.týdne letošního roku 2019 přinesl investorům pozitivní výsledek v podobě doposud nejdelšího průběhu týdenních zisků v posledních letech. Ovšem páteční pokles cen ropy může v úplném závěru tohoto 17.týdne roku 2019 tuto skutečnost ohrozit.


Aktuálně v průběhu pátečního evropského odpoledne 26.4.2019, zhruba v čase 13:58 CET se obě obchodované ropy a to jak lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) tak i evropský protějšek severomořská ropa Brent pohybovaly v obchodním trendu medvědího trhu. Ceny ropy WTI doposud poklesly o – 1,86 % své denní ceny na hodnotu ve výši 64,00 USD za barela cena ropy Brent se pohybovala na úrovni ve výši 72,81 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 2,07 % ceny.


Ceny ropy klesly na globálním komoditním trhu během pátku dne 26.4.2019 a to dle očekávání analytiků makléřských společností a finančních stratégů investičních bank z obavy, že někteří členové OPEC zvýší produkci, aby čelili poklesu vývozu ropy z Íránu po sankcích uložených Spojenými státy.V pátek dne 26.4.2019 hrozilo, že v posledních letech dojde k vykolejení nejdelšího týdenního zisku. Ropné trhy se zpřísnily v rámci dohody o snížení produkce OPEC, sankcí vůči Venezuele a Íránu a nestabilní výrobě v Libyi.


Tyto skutečnosti pak urychlily proces výběru zisků, které doposud investoři realizovali a tím zároveň zvýšili momentální nabídku ropy na komoditním trhu což zákonitě vedlo k oslabení a poklesu cen ropy na globálním komoditním trhu. Nicméně průběh nárůstu týdenního zisku představoval nejdelší týdenní běh a to dokonce od první poloviny roku 2015 co se týče lehké americké ropy WTI. Tato komodita ropa West Texas Intermadiate v ročním porovnání  své ceny dosažené v průběhu obchodování  na komoditním trhu NYMEX vykázala za posledních 52 týdnů stále pozitivní výsldek v dosavadním nárůstu ve výši 3,09 % své ceny.


Ovšem vývoj ceny ropy WTI od začátku letošního roku 2019 dle porovnání dat technické analýzy pak vykazuje nárůst o + 35,01 % ceny. Analytici z investiční společnosti banky Goldman Sachs míní, že páteční pokles cen ropy na komoditním trhu není jednorázový či krátkodobý a očekávají pokles cen ropy na globálním trhu. K tomuto v souvislosti s uvalením sankcí ze strany USA na Irán a Venezuelu tito odborníci uvedli : „ Konec amerických prominutí vývozu z Íránu bude vykompenzován vyšší těžbou zemí OPEC a Ruska a v důsledku toho neočekáváme další růst cen, a to ani v případě, že volatilita v následujících měsících pravděpodobně vzroste,” uvedla americká banka Goldman Sachs.