Cena ropy WTI stále stoupá díky poklesu zásob

Středa 20. února Oil and USD FX24

Futures surové ropy se v úterý dne 19.2.2019 vydaly rozdílnými směry. Světový benchmark Brent klesl, ačkoliv pět dní předtím nepřetržitě stoupal, zatímco americký benchmark ropy WTI stoupl po zprávách o poklesu saudského exportu.


Futures ropy West Texas Intermediate tak během úterý dne 19.2.2019 stouply o 38 centů (tj. o +0,6 % ceny) na 55,97 USD za barel. Dubnové futures ropy Brent klesly o 16 centů (tj. o -0,2 % ceny) na 66,34 USD za barel. Aktuálně v průběhu evropského středečního rána dne 20.2.2019, zhruba v čase 7:42 CET se lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) již obchodovala nad hranicí 56 USD za barel a to v ceně 56,16 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,12 % své ceny. Evropský protějšek ropě WTI a to severomořská ropa Brent naopak udržovala obchodní trend poklesu své ceny o – 0,21 % své denní hodnoty na stavu ceny ve výši 66,31 USD za barel.


Pozornost obchodníků s ropou se také soustředila na vyjednávání mezi USA a Čínou. Kdyby bylo dosaženo pokroku, došlo by k oslabení obav ohledně energetické poptávky a dalšímu růstu cen ropy. V pondělí dne 18.2.2019 cena ropy Brent mírně stoupla, ale u WTI se nic nezměnilo, jelikož americké trhy byly uzavřeny kvůli státnímu svátku President Day. Minulý týden, který je označován v kalendáři letošního roku 2019 jako sedmý v pořadí pak ceny ropy WTI stouply o 5,4 % ceny a u ropy Brent dokonce o 6,7 % své předchozí ceny.


Obchodníci se soustředili na výrazná omezení těžby podniknutá OPEC a jejími spojenci, která pomohla ropě k jejímu nedávnému nárůstu. „Saudská Arábie omezila těžbu více, než musela, což dorovnalo neschopnost jiných států dostát závazkům, jako třeba v případě Iráku," uvedli analytici Commerzbank v denní zprávě. Společná komise ministrů kartelu, která má za úkol posuzovat, nakolik jednotliví členové dohodu plní, se má sejít 18. března v Azerbajdžánu. Objem vyvážené ropy ze Saudské Arábie podle dat od Kpler v první polovině února klesl o 1,3 milionu barelů na 6,2 milionu barelů denně.


Data potvrdila zprávu od saudského ropného ministra, který dříve řekl, že země bude nadále pokračovat ve snižování objemu těžby. Data od Kpler ukázala, že klesly hlavně vývozy do USA, Indie, Thajska a Jižní Korey. „Existují také data, která ukazují, že Saudská Arábie zvýšila v únoru svou zpracovatelskou aktivitu," uvedl Kpler. Vývozy ropných produktů stouply o 0,19 milionu barelů na 1,56 milionu barelů denně. Podle analytiků makléřských společností a finančních stratégů investičních bank lze předpokládat, že v krátkodobém investičním horizontu k výrazné změně cen ropy na komoditním trhu sice nedojde, avšak v střednědobém až dlouhodobém investičním horizontu by mohlo dojít k zvýšení cen ropy v predikované výši okolo hodnot cen ropy WTI blízko ceny 60 -65 USD za barel.