Ceny ropy klesly pod tlakem ekonomického zpomalení

Úterý 4. června Oil FXG

Vývoj cen ropy na světovém komoditním trhu v několika posledních dnech zaznamenal další cenový pokles jak cen lehké americké ropy WTI (West Texas Intermediate) tak i cen severomořské ropy Brent. Tento vývoj poklesu cen ropy podle analytiků makléřských společností souvisí se stavajícím investorským sentimentem, který je ovlivněn zprávami o výhledu snižující se výkonnosti globální ekonomiky.


Cena lehké americké ropy WTI se tak v průběhu úterního evropského dopoledne 4.června 2019, zhruba v čase 11:09 CET pohybovala na hodnotě ve výši 53,23 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,04 % své ceny. Nicméně stávající pokles ceny v porovnání jejího růstu stále nedosáhl od začátku letošního roku 2019 záporných hodnot a cena ropy WTI od začátku letošního roku 2019 vykazuje růst ve výši 11,70 procent. Avšak v ročním porovnání již ropa WTI dle technické analýzy vykázalo ztrátu ve výši 15,5 procenta za posledních 52 týdnů.


Severomořská ropa Brent se aktuálně dne 4.6.2019, zhruba v čase 11:13 CET obchodovala na hodnotě ve výši 61,22 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,10 % své ceny. Podle údajů technické analýzy pak protějšek lehké americké ropy, tato ropa Brent vykázala v ročním porovnání svoji ztrátu ve výši 14,85 procent své ceny za posledních 52 týdnů. Avšak dle porovnání růstu ceny od začátku letošního roku 2019 pak severomořská ropa Brent vykázala svůj růst o + 10,97 procenta.


Tento cenový pokles podle analytiků jednak z velké části souvisí s dlouhodobější obavou investorů ohledně zveřejněných zpráv o snížení výkonnosti globální ekonomiky a tím i snížené poptávce po ropě, ale zároveň v krátkodobějším výhledu pak s aktuální výší směnné hodnoty amerického dolaru, která vzrostla. Aktuálně podle dolarového indexu DXY (US Dollar Currency Index), který porovnává USD s další šesticí hlavních světových měn je hodnota USD dle tohoto indexu na hodnotě ve výši 97,24 USD bodů s dosavadním denním růstem o + 0,10 % bodové hodnoty.


V minulém týdnu a na začátku tohoto 23.týdne roku 2019 byla hodnota USD dle tohoto indexu DXY dokonce lehce nad 98 USD body. Cena ropy tak jako obdobně cena zlata se k směnnému kurzu amerického dolaru jako vyjádření jeho směnné hodnoty chová inverzně, dodávají analytikové makléřských společností a finanční stratégové investičních bank. Ceny ropy byly v úterý 4.6.2019  pod tlakem ekonomického zpomalení, které začalo ovlivňovat spotřebu pohonných hmot, i když určitá podpora pocházela ze saudskoarabského prohlášení, že se s dalšími výrobci objevil konsenzus ohledně rozšíření dodávek, dodávají tito odborníci.


Futures na ropu se pohybují kolem 20% pod vrcholem roku 2019 dosaženým na konci dubna, přičemž poklesy v květnu zaznamenaly nejsilnější měsíční pokles od listopadu loňského roku 2018. Toto se stalo, když finanční obchodníci vyprodali ropné futures v důsledku rostoucího znepokojení nad výhledy světové ekonomiky a spotřeby ropy. Ministr Saúdské energetiky Khalid al-Falih v pondělí řekl, že mezi výrobci se objevil konsenzus, že ve druhé polovině roku budou pokračovat v práci na „udržení stability trhu“.


Skupina zemí OPEC a některé spojenecké země včetně především Ruské Federace plánuje rozhodnout později v tomto měsíci červnu 2019 nebo na začátku července letošního roku 2019, zda bude pokračovat v snižování těžby surové ropy. Mezitím americká těžba ropy prudce stoupá, což činí zemi největším světovým producentem ropy na konci května na 12,3 milionu barelů denně (bpd) oproti 11,11 milionu bpd vyrobeným v Rusku a 9,65 milionu bpd vytěženým Saudskou Arábií. S nárůstem těžby surové ropy v USA tak i Spojené státy vyváží více ropy.