Čína využívá pádu ropy k doplnění strategických zásob

Neděle 5. dubna gold-oil-us-dollar-8e9303f9c12ff5a.2e16d0ba.fill-510x286

Čína využívá kolaps světových cen ropy k doplnění svých strategických zásob. Ty jsou na ropném trhu předmětem řady spekulací, neví se totiž nic o jejich velikosti, využívání nebo složení. Největší světový dovozce se teď rozhodl využít letos zatím 60% propad ceny černého zlata a nakoupit další strategické barely, tvrdí nejmenované zdroje zmi%nované agenturou Bloomberg.


K uskladnění může kromě státních zásobníků využít i komerční prostory. Kromě toho prý stát vybízí k tomu, aby si svoje tanky dočerpaly také firmy.


Vývoj cen termínových kontraktů na ropu Brent za poslední rok:


brent ropa čína rezervy

Cílem je udržovat ve státních zásobnících surovinu odpovídající 90 dnům čistého dovozu. Po započtení komerčních rezerv by se tato doba mohla natáhnout až na 180 dní.


90 dnů čistého dovozu odpovídá zhruba 900 milionů barelů, domnívá se Bloomberg. Analytici na základě sporých dat o čínských rezervách či metodě výpočtu odhadují, že v průběhu roku by druhá největší světová ekonomika mohla přikoupit dodatečných 80 až 100 milionů barelů. Celkovému přebytku suroviny na globálním trhu, způsobeném koronavirovou pandemií a cenovou válkou mezi USA a Ruskem, to ale asi moc nepomůže, míní také experti.


Ceny ropy rostly včera i o více než 30 %, Brent se dostal i k 32 USD za barel. Obrovskou vzpruhou bylo vyjádření prezidenta USA Donalda Trumpa, že očekává urovnání neshod mezi Saúdskou Arábií a Ruskem a oznámení o snížení produkce o 10, možná i o 15 milionů barelů.

Objem, na který by mohli mít spadeno Číňané, je zhruba stejný, jaký minulý měsíc navrhovala koupit Trumpova vláda do amerických rezerv, aby pomoha americkým těžařům. Demokraté ale zablokovali požadavek na poskytnutí peněz a plán spadl se stolu.


Zdroj: Bloomberg, Patria