Jaký bude dopad na dividendy ropných společnosti?

Čtvrtek 19. března Graf WTI ropa 18.3. 2020

Pokud můžeme čerpat z historických zkušeností, bude tato bitva dlouhá. Rijád za posledních 35 let vedl čtyři cenové války, včetně té současné. První cenová válka Saúdské Arábie trvala 13 měsíců od června 1985 a cena ropy klesla z 31 dolarů za barel na 9,75 dolarů za barel za šest měsíců. Druhá cenová válka trvala 17 měsíců od listopadu 1997 a cena ropy klesla z asi 20 dolarů za barel na méně než 10 dolarů. Třetí cenová válka trvala 22 měsíců a od listopadu 2014 se ropa propadla z asi 100 USD za barel na 27,88 USD.


Tentokrát to může být jiné - nikdy nedošlo k tak velkému poptávkovému šoku spolu s nabídkovým šokem. Tato bitva je od začátku brutálnější a ceny hned v začátku klesly o více než 35 %. V minulých válkách klesaly naopak pomalu, v průběhu měsíců.


Jaký bude dopad na dividendy ropných společnosti?


Exxon Mobil vyplácí investorům 10% dividendu. Gigant Royal Dutch Shell, který nesnížil výplatu akcionářům od druhé světové války, vyplácí 14 % jeho současné ceny akcií. BP nabízí výtěžek 12,4 % a francouzský Total 11 %. Riziko, že akcionáři nemusí dostat peníze, které jim byly slíbeny, se díky tak vysokým částkám zvyšuje.


To by ale žádný šéf z ropného průmyslu nikdy nepřijal - alespoň prozatím. Aby získali více času, osekávají kapitálové výdaje. Exxon již přehodnotil svůj ambiciózní výdajový program. Chevron minulý týden uvedl, že zkoumá možnosti, jak snížit kapitálové výdaje a omezit krátkodobou výrobu. Finanční ředitel společnosti BP Brian Gilvary uvedl, že může letos snížit výdaje až o 20 %. ShellChevron a Total mohou také našetřit na dividendy snížením programů zpětného odkupu akcií.


Další možností je pokrýt hotovost novými akciemi nebo navýšit dluh. "V určitém okamžiku však půjčky na výplatu dividendy nejsou udržitelné," varoval Noah Barrett, energetický analytik u společnosti Janus Henderson Group.


Tržní očekávání dividend ze sektoru Big Oil se v posledních dvou týdnech snížila (až o 37 % na rok 2021 proti dividendám roku 2019). Aanalytici Goldman Sachs ale jejich snížení neočekávají. "V minulých ropných útlumech nereagoval Big Oil na náročné makroekonomické podmínky prostřednictvím snížení materiálních dividend," uvedli v úterní zprávě. Kapitálová kázeň a uvolňování provozního pracovního kapitálu historicky naopak podporovaly odolnost dividend i v těžkých obdobích, dodali analytici Goldman Sachs.


Ropní giganti pravděpodobně  dividendyv reakci na propad cen ropy a obtížné ekonomické prostředí nebudou snižovat vzhledem k jejich odolnějším rozvahám, uvedl Goldman Sachs v komentáři ze 17. března. Už jen velikost těchto společností jim poskytuje finanční flexibilitu, která jim umožňuje pokračovat v podnikání i v době značných potíží. 


Zdroj:  Patria.cz, Bloomberg,