Marathon Petroleum Corporation zveřejnila hospodářské výsledky za rok 2018

Čtvrtek 18. dubna MPC

Společnost Marathon Petroleum Corp. (NYSE-MPC) zveřejnila hospodářské výsledky za 4Q a celý rok 2018 ve kterém zaznamenala silný nárůst tržeb. Společnost zaznamenala nárůst celkového obratu v meziročním porovnání o 28,8% na hodnotu 97,102 miliardy USD.


Společnost Marathon Petroleum Corp. (NYSE-MPC) také ve své tiskové zprávě pro veřejná média sdělila, že navýšila svou dividendu o 15,2% na výši 0,53 USD na akcii. Tyto skutečnosti zaujaly soukromé investory a nadnárodní investiční korporace pro nákup akcií právě společnosti Marathon Petroleum Corp. (NYSE-MPC), která obchodního dne 17.dubna 2019 vzrostla o 0,37 % své denní ceny na hodnotu ve výši  60,24 USD za akcii. Marathon Petroleum Corporation je americká společnost, která má sídlo ve Findlay v Ohiu a která byla založena 1. září roku 2005. Společnost podniká v oblasti rafinace ropy, marketingu a dopravy. Po akvizici společnosti Andeavor 1. října 2018 se společnost Marathon Petroleum Corp stala největším provozovatelem ropných rafinérií ve Spojených státech se 16 rafinériemi a s denní produkcí více než 3 miliony barelů rafinérské kapacity. V roce 2018 byla společnost Marathon Petroleum v odborném časopise Fortune 500 zařazena podle výše obratu na 41 místo s amerických korporací.


Předseda a generální ředitel společnosti Marathon Petroleum Corp. (NYSE-MPC), Gary R. Heminger řekl: „Bylo to další impozantní čtvrtí, silná exekuce našeho týmu vedla k více než 1,2 miliardy USD obratu z provozu, které nám umožnilo vrátit akcionářům formou dividendy vrátit 607 milionů USD a také navýšit vlastní kapitál společnosti o 3,2 miliardy USD. Tržní prostředí se zdá být příznivé a náš integrovaný obchodní model nám umožňuje zhodnocovat příležitosti v oblasti zpracování surové ropy s nízkým obsahem síry, které je jedním s hlavních požadavků stávajících pohonných hmot.“ Společnost znovu zdůraznila svůj cíl pro synergie ve výši 600 milionů USD do konce roku 2019 a 1,4 miliardy USD do konce roku 2021. Společnost Marathon Petroleum Corp. (NYSE-MPC) utržila za fiskální rok 2018 celkový obrat v hodnotě 97,102 miliard USD s provozním ziskem 5,571 miliardy USD. Po odečtení všech nákladů společnosti vznikl čistý zisk v hodnotě 2,780 miliard USD. Společnost disponuje celkovými aktivy přes 53 miliard USD s vlastním kapitálem přesahující 19 miliard USD. Společnost zaměstnává svých 43.800 kmenových pracovníků.


Společnost Marathon Petroleum Corp. (NYSE-MPC) také vyplácí svým akcionářům pravidelné kvartální dividendy, kde je aktuálně dividendový výnos 3,52 % p.a. a vlastní výše dividendy byla schválená valnou hromadou společnosti na 2,12 USD na akcii. Společnost se stala aktuálně velice oblíbenou pro nákup akcií u soukromých investorů a nadnárodních investičních korporací, díky zveřejněným hospodářským výsledkům za 4Q a rok 2018, ale také díky navýšení dividendy o 15,2%. Podle analytiků makléřských společností a finančních stratégů investičních bank lze očekávat v  střednědobém až dlouhodobém investičním horizontu růst ceny akcie a  byla stanovena průměrná cílová cena na hodnotu ve výši 93,65 USD za akcii.