Momentální pokles cen ropy způsobila obava z poptávky

Úterý 25. června Putin a ropa FX24

Současný vývoj cen ropy na globálním komoditním trhu v průběhu začátku druhého dne nového obchodního týdne, který je označován v kalendáři letošního roku 2019 jako dvacátý šestý v pořadí, je momentálně v obchodním trendu mírného poklesu svých cen. Tento drobnější pokles cen ropy na komoditním trhu dle analytiků byl způsoben obavou investorů z výhledu hrubé poptávky po ropě v krátkodobém investičním horizontu.


Vyjma obav investorů z momentálního stavu poptávky po ropě na základě vývoje výhledu hrubé poptávky se cena dle těchto odborníků mírně také snížila na základě standardního výběru zisků dosaženého investory a obchodníky s ropou během předcházejícího období, kdy cena ropy v závěru minulého týdne zaznamenala strmější nárůst své ceny. Na základě těchto skutečností se pak během evropského úterního rána dne 25.června 2019, zhruba v čase 8:39 CET obchodovala na globálním komoditním trhu lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) v ceně 57,81 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,16 % své ceny. Severomořská ropa Brent vykazovala svoji cenu na hodnotě ve výši 64,70 USD za barel s denním poklesem o – 0,25 % ceny.


Cena ropy Brent se minulý týden vyšplhala zhruba o 5% výše a lehká americká ropa WTI dokonce prudce vzrostla zhruba o 10 % své ceny poté, co Írán ve čtvrtek 20.6.2019 v Perském zálivu sestřelil americký drone, což přispělo k napětí způsobenému útoky na ropné tankery v oblasti již během května a června letošního roku 2019. Washington obviňuje z útoků na tankery Írán, který popírá jakoukoli svoji roli v těchto incidentech.  Americký prezident Donald Trump se zaměřil na íránského nejvyššího vůdce Ayatolláha Alího Chameneího a další nejvyšší íránské představite formou uvalení dalších sankcí. Toto rozšíření sankcí prezident USA pan Trump oznámil v pondělí dne 24.6.2019, čímž dle analytiků učinil bezprecedentní krok ke zvýšení tlaku na Írán po sestřelení dronu Spojených států.


Iránská strana v současné chvíli podmiňuje zahájení rozhovorů mezi Washingtonem a Teheráném zrušením  sankcí uvalených USA na Irán. „Zdá se, že by to účinně vyloučilo jakékoli rozhovory či jednání, která by ukončila krizi,“ řekl Tom O’Sullivan, zakladatel poradenské služby pro energetiku a bezpečnost Mathyos Advisory. Trump také řekl na Twitteru, že jiné země by měly chránit svou vlastní ropnou dopravu na Blízkém východě, spíše než aby je chránily Spojené státy. Na základě tohoto sdělení pak ekonomičtí zpravodajovou uvádějí, že USA budou mít zájem svoji vojenskou přítomnost v Perském zálivu tak zvaně zekonomizovat nebo-li bezpečnou lodní trasu tankerů může USA pro ostatní země zpoplatnit. Tento fakt o to více nahrává spekulacím o možnosti dalšího zvýšení ceny ropy na globálním komoditním trhu. Nicméně někteří analytici říkají, že hrozba okamžitého vojenského konfliktu se lehce zmírnila.


Naděje se mezitím zmenšují, pokud jde o pokrok v čínsko-amerických obchodních jednáních. V rámci setkání skupiny zemí G20 investoři čekají na setkání mezi Trumpem a čínským prezidentem Xi Jinpingem. Případný neúspěch tohoto jednání by mohl dále poškodit vyhlídky globálního růstu, což by mělo dopad na poptávku po ropě a dalších komoditách. Slabé výrobní údaje zveřejněné v pondělí 24.6.2019 Federální rezervní bankou v Dallasu se přidaly k obavám ze snížení poptávky po ropě. Očekává se však, že nabídka zůstane relativně těsná, protože Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC-Organization of the Petroleum Exporting Countries) a její spojenci, včetně Ruska, aliance známá jako OPEC +, pravděpodobně rozšíří dohodu o omezení produkce, a to na svém zasedání, které bude probíhat ve dnech 1. - 2. července  2019 v rakouské Vídni.  Ministr energetiky  Ruské federace (RF) pan Alexander Novak v pondělí dne 24.6.2019 řekl, že mezinárodní spolupráce v oblasti těžby ropy pomohla stabilizovat trhy s ropou a byla důležitější než kdy jindy a rovněž vyjádřil obavy ohledně poptávky po ropě.