Ceny ropy skokově rostou s vidinou ukončení cenové války

Čtvrtek 2. dubna Trump oil war Saudia Russia

Akcie producentů ropy silně posilují v reakci na komentáře prezidenta USA Donalda Trumpa, že probíhají rozhovory, které by mohly vést k ukončení cenové války a uzavření "mírové dohody“.  Akcie Royal Dutch Shell (LON: RDSa ), BP (LON: BP ), Total , Eni, Repsol (MC: REP ) a Equinor (OL: EQNR ) rostou na měsíční maxima poté, co prezident Donald Trump řekl, že si myslí že Saúdská Arábie a Rusko mohou během několika dní uzavřít obchodní dohodu. Jeho komentáře přišly po telefonických rozhovorech v posledních dnech, jak s prezidentem Vladimírem Putinem, tak saúdskoarabským korunním princem Mohammedem bin Salmím.


Konkrétně akcie Royal Dutch Shell (AS: RDSa ) vzrostly o +8,2%, zatímco akcie BP (LON: BP ) vzrostly o +7,4%, akcie ENI (MI: ENI ) pak vzrostly o +5,7%. Růst akcií podpořila zpráva analytiků  Goldman Sachs, která tvrdí, že producenti ropy by mohly na rozdíl od ostatních oborů, vyplatit předpokládané dividendy. Analytici společnosti Goldman predikují, že ceny pak vzrostou a ztráty z posledního negativního cenového šoku nebudou tak významné. Růst akcií pomáhá akciovým indexům: FTSE k zisku 0,5% a CAC 40 a FTSE MIB k ziskům 0,4%. Benchmark Stoxx 600 vzrostl o 0,3%


Trump popisuje cenovou válku jako spor mezi Ruskem a Saúdskou Arábií, ale to může být zavádějící, protože skutečným cílem obou velkých producentů ropy byly samotné spojené státy, které v posledních letech zvýšily produkci o přibližně +5 milionů barelů denně, přičemž obě země získaly podíl na globálním trhu.


Ve středu dva největší vývozci ropy viděli dosud nejjasnější důkazy, že jejich strategie funguje, protože Whiting Petroleum, největší producent břidlic v Severní Dakotě s produkcí přes 120 000 barelů denně, požádal o ochranu před bankrotem v kapitole 11. BP také uvedla, že v letošním roce sníží svůj kapitál u své dceřiné společnosti z břidlic v USA o polovinu, což povede k poklesu produkce této jednotky o přibližně 14%.


Trump se chystá setkat se s americkými ropnými šéfy v pátek. Jak řekl minulý týden opakovaně generální ředitel společnosti Pioneer Natural Resources (NYSE: PXD ), Scott Sheffield, americký ropný průmysl je poznamenán zoufalými producenty břidlic, kteří jsou tak zadlužení, že musí neustále čerpat bez ohledu na to jaká je cena. Naopak velké společnosti jako Exxon (NYSE: XOM ) jsou rády, že slabší soupeři jdou ke dnu, aby si mohli následně trh převzít. Skupina Pioneer riskuje z obává se budoucnosti pokud se ceny ropy brzy nestabilizují.


Trump možná očekává škrty v americké produkci jako mírovou nabídku Rusku a Saudské Arábii, vzhledem k tomu, že USA rychle dojdou kapacity pro skladování veškeré ropy, kterou v současnosti nelze prodat. Zásoby surové ropy minulý týden vzrostly o +13,8 milionu barelů, zatímco zásoby benzínu v USA vzrostly o +7,5 milionu barelů. Komisař společnosti Texas Railroad Ryan Sitton tweetoval, že výrobci již žádají ropovodné společnosti, aby zastavili výrobu, vzhledem k nedostatečnému odběru.


Vše nyní záleží na saudech a Rusku, zda překonají těžké rozepře o podíl na trhu s ropou. Zatím ochladnutí napětí na obou stranách nic nenasvědčovalo. Saúdská Arábie potvrdila, že její produkce vzroste tento měsíc nad 12 miliónů barelů denně, ale podle Argus Media je skladování ropy v klíčovém zařízení Fujairah téměř na maximu, což může tento plán komplikovat. Na druhé straně ruský zpravodajský server RBC mezitím ve čtvrtek informoval, že cena ruských vývozních cen již nepokrývá kombinované náklady na výrobu, dopravu a daně, což znamená, že nyní ztrácí peníze na každém exportovaném barelu ropy.


Dnes kolem poledne se ceny ropy pohybují nadále v silném růstovém trendu: Crude Oil WTI posiluje +10,14%, Brent Oil +11,14% 


Zdroj: Investing.com