Obavy ze šíření nákazy koronavirem, tlačí ceny ropy dolů

Úterý 28. července Propady covid 19

Ceny ropy dnes klesají. Investoři se obávají nárůstu případů nákazy koronavirem. Čekají též na výsledek jednání o stimulačním balíčku, který v pondělí v americkém Senátu představili republikáni.


Kolem 18:30 SELČ cena severomořské ropy Brent klesala o 0,4 procenta na 43,23 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevňovala o 1,4 procenta na 41,02 dolaru za barel.

Republikánští senátoři finanční záchranný balík v hodnotě jeden bilion dolarů (22,4 bilionu Kč) představili čtyři dny před tím, než desítkám milionů Američanů propuštěných během pandemie vyprší rozšířená podpora v nezaměstnanosti.


"Obavy vyvolává podpůrný balík z Washingtonu, který je důležitý pro ropný průmysl a podporu poptávky, zejména pokud jde o benzín," konstatoval analytik John Kilduff ze společnosti Again Capital.


Ceny ropy též negativně ovlivnil vývoj spotřebitelské důvěry ve Spojených státech, která v červenci kvůli nárůstu případů nákazy koronavirem klesla. Index spotřebitelské důvěry se snížil na 92,6 bodu z červnových 98,3 bodu. Na celém světě se koronavirem dosud nakazilo 16,54 milionu lidí, uvádí americká Univerzita Johnse Hopkinse.


Investoři dále vyhlížejí výsledek dvoudenního zasedání americké centrální banky (Fed), které končí ve středu. Očekává se, že Fed ponechá svou základní úrokovou sazbu v následujících letech poblíž nuly. V květnu ji banka snížila o jeden procentní bod do pásma 0 až 0,25 procenta.


Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):


























BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICE Brent září 43,23 43,41
New York - NYMEX WTI září 41,02 41,60