Obnovení sankcí USA vůči Iránu zvyšuje cenu ropy

Úterý 7. srpna v 11:07 Ruhani
Ceny ropy od začátku nového obchodního týdne, který je označován v kalendáři letošního roku 2018 jako třicátý druhý v pořadí vrostly a nadále i v průběhu evropského dopoledne 7.srpna 2018 rostly směrem vzhůru. Důvodem tohoto růstu cen ropy i přes stále posilující směnnou hodnotu amerického dolaru (USD) vůči ostatním světovým měnám je opětovné zavedení sankcí Spojených států amerických vůči Iránu jako jednoho se silných vývozců surové ropy na globální komoditní trh z Blízkovýchodní oblasti. Účinnost a platnost těchto sankcí, které zamezí přístupu téměř 3 milionů barelů  iránské ropy denně vstoupila v platnost jednu minutu po pondělní půlnoci amerického východního času tj. v úterý 7.8.2018 v 6:01 středoevropského letního času.

 

Toto pondělní rozhodnutí uvalení sankcí na Irán prezidenta USA pana Donalda Trumpa v začátku amerického odpoledne 6.srpna 2018 po jeho oznámení způsobilo pohyb cen ropy na globálním komoditním trhu a cena ropy počala vzrůstat. V době již platnosti těchto sankcí USA vůči Iránu vlastní tempo růstu cen ropy ještě zrychlilo a aktuálně během evropského dopoledne 7.8.2018, zhruba v čase 10:17 CET se na komoditním trhu lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) obchodovala na hodnotě ve výši 69,19 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,26 % své ceny. Severomořská ropa Brent vykazovala svoji cenu ve výši 74,08 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,45 % své předchozí hodnoty.

 

Stávající geopolitická situace ve světě podle zpravodajů představuje i to, že nnoho zemí, včetně amerických spojenců v Evropě, stejně jako Čína a Indie, se postaví proti sankcím, avšak vláda USA uvedla, že chce zastavit nákup iránské ropy do co nejvíce zemí světa. Na druhé straně pak zaznívají názory ekonomických zpravodajů jako, že se jedná o další expanzní politiku USA, kdy například hlavní stratég obchodníka Axi Trader pan Greg McKenna řekl : "Zdá se, že se Spojené státy v Íránu pokoušejí o změnu režimu." Nicméně oficiální stanovisko Bílého domu zůstává takové, že je stále vůle USA uzavřít novou dohodo o jaderném programu s Iránem, avšak za jiných podmínek než byla ta původní, kterou Trumpova administrativa již začátkem léta 2018 vypověděla.

 

Hlavními hnacími faktory trhu s ropou v posledních měsících byly úrovně produkce nejvyšších výrobců a exportérů ropy jako jsou například země  Rusko, Saúdská Arábie a USA. Aktuálně pak dalšími faktory jsou obnovené sankce v Íránu, obchodní spor mezi USA a Čínou a neplánované narušení dodávek ropy v Blézkovýchodní oblasti a zejména pak Perského zálivu.. Někteří analytici varovali, že globální vlna horkých vln může nyní ovlivnit i poptávku po ropě. Většina severní polokoule letos v létě zažila a zažívá extrémní teplo, čímž se zvýšila poptávka po průmyslovém a bytovém chlazení. Americká banka JPMorgan však uvedla, že teplejší než obvyklé čtvrté čtvrtletí by mohlo vyplynout z potenciálního počasí v El Niño, které "může způsobit sucha, záplavy a další přírodní katastrofy po celém světě, včetně vln v USA, které ovlivňují komodity".

 

Podle analytiků makléřských společností a finančních stratégů investičních bank tento stávající nárůst cen ropy by měl i nadále pokračovat a dle jejich odhadu jsou pak následně ekonomickými zpravodaji uváděny předpoklady růstu cen na globálním komoditním trhu. Tyto odhady vycházejí z predikce toho, že uvalení sankcí USA na Irán ohledně zamezení umístění produkce iránské surové ropy na globálním komoditním trhu potrvají relativně delší dobu a dosažení uzavření nové dohody o tzv.jaderném programu mezi USA a Iránem nebude rozhodně jednoduché a dle bezpečnostních  odborníků je otázkou zda vůbec současná administrativa Vlády USA má faktický zájem novou dohodu uzavírat. Na základě těchto skutečností pak analytici komoditních trhů předpokládají cenový růst lehké americké ropy WTI až do relativně vysoké  výše okolo 90 USD za barel v konci letošního roku 2018.