Očekávaný růst cen ropy se naplňuje

Úterý 8. ledna Oil barel 2 FX24

Futures ropy v pondělí dne 7.1.2019 stouply, zejména díky optimismu spojenému s vyjednáváním mezi USA a Čínou a díky snížení objemu těžby hlavními ropnými těžaři. Navzdory tomu se neudržely na denních maximech poté, co Goldman Sachs snížil svou předpověď cen ropy kvůli obavám ohledně poptávky po energiích a možném přebytku zásob.


Saudská Arábie plánuje snížit export surové ropy o 800 000 barelů denně ze zhruba 7,9 milionu barelů denně, ve snaze dostat ceny ropy nad 80 USD za barel. Zpráva přišla po příznivých pátečních datech o pracovních místech v USA, které oslabily obavy z recese. Únorové futures ropy West Texas Intermediate stouply během pondělí 7.1.2019 o 56 centů (1,2 %) na 48,52 USD za barel, což je přesto výrazně níž, než bylo denní maximum 49,79 USD za barel. Nejaktivnější kontrakt za minulý týden stoupl o 5,8 %. Březnové futures světového benchmarku Brent stouply o 27 centů (0,5 %) na 57,33 USD za barel. Během pondělního dne 7.1.2019 se vyšplhaly až na 58,93 USD za barel. Za minulý týden se jim podařilo stoupnout o 7,2 %.


Aktuálně pak během evropského úterního rána dne 8.ledna 2018, zhruba v čase 7:00 CET se cena lehké americké ropy WTI (West Texas Intermediate) na globálním komoditním trhu pohybovala ve výši 48,53 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,02 % své předchozí ceny. Evropský protějšek ropy WTI a to severomořská ropa Brent v uváděném dni a čase vykazovala na komoditním trhu svoji cenu ve výši 57,32 USD za barel s drobnou korekcí své ceny s poklesem o – 0,02 % své předchozí denní ceny. Optimismus ohledně poptávky po ropě zesílil poté, co se vysocí čínští vládní představitelé neočekávaně dostavili na vyjednávání mezi Pekingem a Washingtonem. Podle agentury Bloomberg se vyjednávání zúčastnil čínský vicepremiér Liu He, vrchní ekonomický poradce prezidenta Xi Jinpinga.


Ceny surové ropy se během čtvrtého kvartálu propadly o zhruba 40 % v porovnání s čtyřletým maximem, kterého dosáhly v říjnu, zejména kvůli obavám z přebytku zásob a ze zpomalení světové poptávky po ropě. Navzdory některým příznivým znamením změnil Goldman Sachs svou předpověď cen rop Brent a WTI. Předpověď cen ropy Brent snížil ze 70 USD za barel na 62,50 USD a pro WTI z 64,50 na 55,50 USD za barel. Podle předních světových analytiků makléřských společností je tato predikce ceny vysoce realistická a dle této analýzy pak potencionálně přináší jejím investorům průměrný odhadovaný zisk v percentuálním vyjádření okolo 11 až 12 procent v krátkodobém investičním horizontu.