OPEC pravděpodobně zvýši produkci ropy

Úterý 31. července v 09:35 Oil Arab FX24
Ceny ropy na světovém komoditním trhu během začátku nového obchodního týdne, který je označován v kalendáři letošního roku jako třicátý první v pořadí vzrostly. Během pondělí dne 30.července 2018 cena lehké americké ropy WTI (West Texas Intermediate) přesáhla cenovou hranici 70 USD za barel a krátce se obchodovala v ceně 70,13 USD za barel. Severomořská ropa Brent během pondělí 30.7.2018 také zaznamenala růst své ceny o 1,3 % na hodnotu ve výši 75,73 USD za barel. Aktuálně však již během úterního evropského dopoledne 31.7.2018 se obě komodity ropy pohybují v trendu momentálního medvědího trhu.

 

Současný stav obchodování s ropou v průběhu evropského úterního dopoledne 31.7.2018, zhruba v čase 9:14 CET byl v obchodním trendu momentálního poklesu cen jak ropy WTI tak i ropy Brent. Lehká americká ropa WTI se obchodovala v ceně 69,82 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,44 % své ceny a severomořská ropa Brent udávala svoji cenu ve výši 74,64 USD s taktéž denním poklesem o – 0,44 % své předchozí ceny. Tento aktuální pokles cen ropy na světovém komoditním trhu podle analytiků byl způsoben obavami investorů o další cenový vývoj tohoto tak zvaného černého zlata.

 

Tyto obavy investorů a dotváření jejich sentimentu jsou pak dle analytiků makléřských společností způsobeny jednak obavami z toho, že růstu poptávky po ropě jako riziko tvorby ceny je závislé právě na aktuální poptávce rozvíjejících se trhů a nikoliv Číny jak se někteří ještě před nedávnem domnívali. Dále pak účinná obava investorů, která silně ovlivnila aktuální vývoj ceny je zcela reálný předpoklad toho, že země OPEC zvýší svoji produkci těžby surové ropy. Prozatím ze strany zemí OPEC k výraznému zvýšení produkce ropy nedošlo a předpokládá se, že v červenci země OPEC zvýšily svoji těžbu surové ropy pouze o 70.000 barelů denně což je ještě méně než v předchozím červnovém měsíci letošního roku 2018.

 

Podle finančních stratégů investičních bank lze i nadále očekávat, že stávající mírnější pokles cen ropy po té co v pondělí 30.7.2018 překročila cena ropy WTI cenovou hranici 70 USD za barel a v úterý 31.7.2018 klesla lehce pod tuto cenovou hranici opět ropa WTI dosáhne své ceny nad tuto cenvou hranici 70 USD za barel. Toto své tvrzení dokládají faktem, že ceny ropy získávají podporu po té, co Saudská Arábie oznámila, že pozastaví dodávky ropy přes kritickou Bab el-Mandebskou úžinu, kde momentálně operují povstalci z Jemenu. Dalším faktorem pro možnost růstu cen ropy na světovém komoditním trhu jsou neustále napjaté vztahy mezi Iránem a USA s plnými dopady sankcí USA na vývoz iránské ropy.