Pandemie snížila světovou spotřebu pohonných hmot, cena ropy dále klesá

Čtvrtek 26. března benzin(3)

I přes prudký pokles letecké i pozemní přepravy, těžba ropy neustává a její cena se tak začala rapidně snižovat. Zásoby ropy naplňují sklady a podle odhadů během příštích měsíců nebude, kam ji ukládat. Cena by tak podle analytiků mohla klesnout až k deseti dolarům za barel






ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters





Cena ropy se blíží historickým minimům. Hodnota barelu se od začátku roku snížila o více než polovinu, v současnosti stojí zhruba 25 dolarů. Za méně než třicet dolarů za barel se přitom naposledy prodával na začátku tisíciletí. Důvodem je nízká poptávka. Tvrdě ji zasáhlo šíření koronaviru







Největší těžaři ropy však ani přesto neomezují produkci. Pokračuje totiž cenová válka mezi ropnými mocnostmi – Ruskem a Saúdskou Arábií. Zásobníky tak pomalu začínají přetékat.


Analytici odhadují, že pokud se tempo těžby nezpomalí, za měsíc či dva už nebude ropu kam ukládat. Saúdská Arábie navíc kvůli výše zmíněnému konfliktu s Ruskem těžbu plánuje naopak navýšit.  Podle britského listu The Guardian jsou současné celosvětové zásoby ropy zhruba ze 75 procent naplněné


V některých zemích by se pak zásobníky mohly naplnit ještě dříve – například v Kanadě by k tomu podle firmy Rystad Energy mohlo dojít koncem tohoto týdne.


Miliardy barelů v zásobě


A miliardy barelů, které nikdo nebude chtít, pak podle ekonomů srazí cenu ropy na kolena. Například společnost S&P mluví až o ceně 10 dolarů za barel. Tak nízko se přitom ropa pohybovala naposledy před desítkami let a je otázkou, zda by v takovém případě byl její prodej ještě výdělečný.









Svět zažívá ropný šok. Saúdové spustili cenovou válku, cena strmě padá


 


Problémy se skladováním by mohli těžaři vyřešit pomocí tankerů. V současnosti je tímto způsobem na moři uloženo zhruba 1,3 až 1,4 miliardy barelů, odhaduje Rystad. Celkem je po celém světě podle nich uloženo zhruba 8,6 miliardy barelů.


„Pokud se budou zásobníky naplňovat stejným tempem jako teď, ceny budou následovat stejný osud, jako v roce 1998,“ uvedla analytička Rystadu Paola Rodriguez-Masiová. Tehdy se přitom cena propadla právě až na hranici 10 dolarů za barel.


Na začátku letošního roku se po celém světě každý den spotřebovalo zhruba 97 milionů barelů ropy. Produkce převyšovala poptávku zhruba o 3,5 milionu barelů denně.


Natural 95 je v Česku na čtyřletém minimu


Pád cen ropy se projevuje i na českých čerpacích stanicích. Benzin je u čerpacích stanic v České republice nejlevnější za téměř čtyři roky, nafta za 2,5 roku. Podle údajů firmy CCS se průměrná cena benzinu Natural 95 i nafty snížila o víc než korunu. Natural 95 stál ve středu průměrně 28,83 koruny za litr, tedy o 1,26 koruny méně než o týden dřív. Průměrná cena nafty klesla za týden o 1,13 koruny na 28,60 Kč za litr.


Benzin je nyní nejlevnější od konce května 2016, nafta od počátku září 2017. Natural 95 mohou motoristé na některých čerpacích stanicích koupit i za méně než 24 korun a naftu pod 25 korun. 


Natural 95 je nyní nejdražší v Praze, kde se průměrná cena blíží 30 korunám. Za naftu se platí nejvíce na Vysočině, kde cenu zvyšují dálniční čerpací stanice, v průměru 29,31 Kč/l. Nejméně řidiči nadále zaplatí v Plzeňském kraji, za benzin i naftu v průměru pod 28 korun za litr


Zdroj: ČTK, iDNES