Pochybnosti ohledně ekonomických dat z Číny snížily cenu ropy

Úterý 15. října Ropa N FX24

Investoři podle ekonomických zpravodajů mají pochybnosti o úspěšném závěru obchodních jednání mezi Spojenými státy a Čínou a to přesto, že jejich prozatímní vývoj signalizuje pozitivní posun, kdy čínská strana se zavázala k odběru zemědělských produktů z USA v hodnotě 40 – 50 miliard USD a Spojené státy k 15.10.2019 dle původního plánu již nepokračovaly v dalším navyšování cel na dovoz zboží do USA z Číny. Dále pak nově reportované ekonomické údaje čínského hospodářství ještě zvýšily pochybnosti investorů ve vztahu k proveditelnosti obchodní dohody mezi USA a Čínou. Tyto obavy investorů následně snižují jejich zájem o ropnou produkci a cena ropy již druhým dnem se pohybuje v obchodním trendu medvědího trhu, uvádějí analytici makléřských společností.


Ceny ropy tak i v úterý dne 15.10.2019 klesly a v proběhu evropského úterního dopoledne, zhruba v čase 11:06 CET se cena lehké americké ropy WTI (West Texas Intermediate) pohybovala na hodnotě ve výši 52,73 USD za barel s dosavadním poklesem o – 1,60 % své ceny. Severomořská ropa Brent v uváděném dni a čase vykazovala svoji hodnotu ve výši 58,48 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 1,48 % své ceny. Podle sdělení analytiků makléřských společností dle ročního srovnání technickou analýzou tak ropa WTI vykazuje pokles ve výši – 24,15 % své předchozí ceny za posledních 52 týdnů. Evropský protějšek americké lehké ropy WTI a to severomořská ropa Brent také vykazuje v ročním porovnání ztrátu o – 25,23 % své ceny za posledních 52 týdnů.


Pochybnosti o dohodě mezi Washingtonem a Pekingem, jejímž cílem je ukončit brutální obchodní válku mezi dvěma světovými ekonomikami, tak udržovaly slabý investorský sentiment. Spor mezi USA a Čínou tak zvaně vrhal a stále vrhá stín na vyhlídky globálního ekonomického růstu a zanechal otazníky ohledně budoucí poptávky po ropě, uvádějí ekonomičtí zpravodajové v napojení na finanční stratégy investičních bank. V září letošního roku 2019 se zrychlil pokles čínských vývozů, zatímco dovozy klesaly a to již pátý měsíc, což ukazuje na další slabost v ekonomice a zdůrazňuje potřebu dalších podnětů, pokud se americká a čínská obchodní válka táhne dál. Predikce na vývoj ceny ropy na světovém komoditním trhu dle analytiků jsou momentálně nejisté a rozhodně nelze počítat se silnějším růstem cen ropy, jak původně finanční stratégové ještě koncem minulého měsíce předpokládali.


Tento dopad obchodních vztahů USA a Číny byl dostatečný k tomu, aby převažoval nad jakoukoli podporou, kterou mohly ceny získat z geopolitického napětí kolem Blízkého východu a zejména z aktuální situace vojenského útoku Turecka na území Sýrie obývané Kurdy. Vreakci na toto pak již včera večer a to v pondělí 14.10.2019 americký prezident pan Donald Trump uložil sankce vůči  Turecku a zároveň požadoval, aby Turecko jako spojenec NATO zastavil vojenský vpád na severovýchod Sýrii, který rychle přetváří bojiště v současnosti nejsmrtelnější pokračující novodobé války na světě. Nicméně vzájemné obchodní vztahy mezi USA a Čínou tak i nadále spolu se směnnou hodnotou amerického dolaru (USD) budou hlavními a klíčovými faktory pro další vývoj cen ropy na globálním komoditním trhu, míní odborníci na obchod s ropou.