Podívejte se, proč cena ropy oslabila a nyní silně vzrostla

Pondělí 3. prosince OPEC FX24

Cena ropy představuje problematiku, o které se neustále diskutuje a žádný z odborníků není schopen adekvátně odhadnout, jaký bude další vývoj. Po jejím říjnovém maximu se totiž dostavil další nenadálý strmý pád cen ropy a vzápětí v samém začátku prosince 2018 silný růst cen ropy na globálním komoditním trhu.


 Nicméně ve výhledu čtvrtečního a pátečního zasedání skupiny zemí vyvážejících ropu OPEC ve dnech 5.a 6.prosince 2018 ve svém sídle v rakouské Vídni investoři očekávají možný obrat a růst cen ropy na světovém komoditním trhu. OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) na svém řádném zasedání členských zemí má projednat další případné snížení těžby surové ropy s cílem zvýšení její ceny na komoditním trhu. Mimo jiné má zasedání OPEC projednat i vystoupení Kataru se sdružení těchto zemí v rámci těžařského kartelu OPEC a to již od 1.1.2019. Dalším pozitivním impulsem pro momentální růst cen ropy je slabší americký dolar po zasedání skupiny G20 v Argentině, kdy podle dolarového indexu DXY je na hodnotě ve výši 96,72 USD bodů s dosavadním denním poklesem o – 0,57 % bodové hodnoty a to v průběhu evropského pondělního dopoledne 3.12.2018, zhruba v čase 8:57 CET.


Cena ropy tak pod vlivem těchto zpráv a předně díky vývoji směnného kurzu amerického dolaru, dle sdělení ekonomických zpravodajů roste a posiluji svoji denní cenu na globálním komoditním trhu. Lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) se tak dne 3.12.2018, zhruba v čase 9:01 CET se obchodovala na hodnotě ve výši 53,60 USD za barel s dosavadním denním posílením o + 5,24 % své ceny. Evropský protějšek této ropy WTI a to ropa Brent se v udávaném dni a čase obchodovala rovněž se silným nárůstem své ceny a to o + 4,86 % na hodnotě ve výši 62,35 USD za barel. Na tyto skutečnosti rovněž zareagovalo v rámci komoditního trhu i zlato, jehož cena v rámci pondělního evropského dopoledne 3.12.také vzrostla a to o + 11.20 USD na trojskou unci a zhruba v čase 9:11 CET se investiční zlato obchodovalo v ceně 1,237,20 USD za trojskou unci.


Začátek října znamenal pro ropu zlepšení. Lehká americká ropa WTI se totiž vyšplhala na své maximum za několik posledních let a pokořila hranici 76 dolarů za barel. Po tomto maximu však nastoupil pád a poslední listopadové dny se tak nesly v červeném duchu a byla zcela negativně pokořena hranice 50 dolarů za barel ropy.  Jedním z důvodů, proč cena ropy takto reagovala bylo uvalení sankcí ze strany Spojených států na Írán. Díky těmto navrhovaným sankcím měl nastat ropný úbytek v rozmezí 0, 5 až 2 miliony barelů ropy denně. Ovšem OPEC se snažila tyto výpadky ropy Íránů nahrazovat, a proto bylo naopak dosaženo zcela rekordní produkce ropy, zejména pak ze strany Saudské Arábie.


Hlavním problémem plánového sankcionování bylo pomalé odstupování od těchto sankcí samotným americkým prezidentem Trumpem, který sám tyto sankce inicioval. Důvodem tohoto ústupu jsou zejména blížící se volby. Právě sankce Íránu by přinesly zdražování ropy a následně zdražování výrobků a pohonných hmot jeho voličům, a přijít o voliče prezident rozhodně nechtěl. Ceny ropy poklesly také proto, že pravidelně každý rok v září dochází k opravám a údržbě rafinérií, které samozřejmě brzdí produkci ropy a produkuje se jí tedy méně. Nyní už by měly být však rafinérie opět plně funkční.


Do poklesu ceny ropy se promítly samozřejmě také obchodní spory mezi Spojenými státy a Čínou. V přesném kontextu jde o to, že Čína již neodebírá americkou ropu. Ještě před půl rokem byly tyto odběry na úrovni jednoho milionu barelů denně. V rámci těchto faktorů OPEC opět uvažuje o omezení těžby, ovšem stále není jasné, na jakou hodnotu bude nutné omezení provést. Mělo by o tom být rozhodnuto v rámci prvního prosincového zasedání. Podle analytiků za tímto zvýšením stojí pozitivní investorská nálada s ohledem na slabší USD, ale rovněž tak vysoká pravděpodobnost ukončení obchodní války mezi USA a Čínou po summitu zemí G20.