Poptávka před zimou žene ceny zemního plynu na desetiletá maxima

Pátek 1. října cena zemní plyn graf od roku jan 1993 až 2021 ropa.cz

Prohlubující se globální nedostatek energií vytlačil cenu zemního plynu v Evropě a Asii na ekvivalent zhruba 190 USD za barel ropy. To je cena, kterou trh s černým zlatem ještě nezažil.


Asijské a evropské utility se snaží doplnit zásoby před nastávající zimou a ceny suroviny tento týden lámou rekordy. Málo je však i alternativ, jako je uhlí. Kvůli jeho nedostatku musel uzavřít svou elektrárnu Bergkamen-A na západě země německý výrobce elektřiny Smeag. Podle agentury Bloomberg je to jedno z prvních znamení, že pokud se má v Evropě přes zimu svítit, měla by spoléhat na mírnou zimu se silným povětřím. Zemního plynu je na kontinentu nedostatek a uhlí mu asi nepomůže.


Nizozemský plynový kontrakt na příští měsíc se dnes vyhoupl na 100 EUR za MWh. Odpovídá to 190 dolarům za barel ropného ekvivalentu. Barel severomořské ropy Brent dnes stojí zhruba polovinu. Nejdražší byl v červenci 2008, kdy stál rekordních 147,50 dolaru.


Na nový rekord za více než deset let se už včera vyšplhal severoasijský benchmark ukazatel pro spotové dodávky LNG, totiž na 34,47 dolaru za milion BTU. I to po konverzi na ropné ekvivalenty dává cenu kolem 190 dolarů za barel.


Ceny energií rostou kromě Evropy a Asie také v USA, jak se ekonomiky zotavují z pandemie a dodávky nestíhají.


Energie přispívají také k růstu inflace. V zemích eura rostly spotřebitelské ceny v září o 3,4 procenta, což je nejvýše za posledních deset let. Růst cen tak opět výrazně překročil dlouhodobý cíl Evropské centrální banky (ECB), který je na dvou procentech. Nejvíce k růstu cen přispívají energie, kde meziroční růst zrychlil na 17,4 procenta ze srpnové hodnoty 15,4 procenta. Následuje neenergetické průmyslové zboží s meziročním růstem o 2,1 procenta, na dalším místě je kategorie potraviny, alkohol a tabák, kde růst dosáhl 2,1 procenta. Služby zdražily o 1,7 procenta, ukázala také dnešní rychlá data.


Nejhorší ale ještě může přijít. Globální nedostatek energií může poprvé od roku 2014 dotlačit cenu ropy na více než 100 dolarů za barel, odhaduje Bank of America. Monetární i fiskální politiky už jsou přitom často napnuté na maximum a vyšší ceny ropy by mohly vyvolat makrokrizi, varuje americká banka.


Zdroje: Bloomberg, ČTK