Potřebuje svět stále uhlí?

Čtvrtek 20. února Glencore cool

Ekonomické argumenty proti evropskému uhlí jsou pro těžaře Glencore Plc trochu moc. Největší dodavatel uhlí na světě snížil hodnotu svého kolumbijského podnikání, které prodává uhlí často právě do Evropy, o téměř 1 miliardu USD. Kromě toho má v plánu těžbu uhlí v Kolumbii v příštích 15 letech zastavit, napsala agentura Bloomberg.


Kroky Glencore jsou dalším příkladem toho, jak změna klimatu a klesající poptávka po uhlí v Evropě začínají přeměňovat globální energetický průmysl. Přebytek zemního plynu spolu s mírnějšími zimami a vyššími náklady na povolenky nasměrovaly ekonomiku výroby elektřiny k zemnímu plynu od uhlí a odklonily ji od uhlí.

Investoři vyvíjejí stále větší tlak kvůli dopadům na změnu klimatu. I Glencore v loňském roce souhlasil s omezením těžby. Poslední slovo má ale nakonec ekonomika.

"Na atlantickém trhu s uhlím nevidím velké zotavení," řekl v úterý generální ředitel Ivan Glasenberg. "Je jasné, že množství spotřebovávaného uhlí v Atlantiku se snižuje."


Aby bylo jasno, Glencore vysoce ziskové podnikání s uhlím neopouští. Australské doly této společnosti patří k nejlepším na světě a dodávají rovnou do Asie.


Pod vedením Glasenberga, miliardáře a bývalého obchodníka s uhlím, platí Glencore za vytrvalého obhájce tohoto fosilního paliva. Podle samotné firmy je zásadní zajistit dostupnou a spolehlivou dodávku energií pro rozvojové země. Poptávka podle tohoto komoditního gigantu v dalších letech poroste, protože země jako Čína, Vietnam a Indie pokračují v zavádění nových uhelných elektráren.


"Svět stále potřebuje uhlí," řekl v úterý Glasenberg.


Kolaps evropské poptávky po uhlí nedělá starosti jenom Glencore. BHP Group, největší těžební společnost na světě, uvažuje o odchodu z tohoto byznysu. Jedním z jejích aktiv je důl Cerrejon v Kolumbii, který vlastní společně s Glencore a Anglo American Plc. V současné době ale na trhu existuje jen málo spontánních zájemců o koupi.


Anglo v příštích několika letech také hodlá vystoupit z těžby energetického uhlí. Společnost už možná promeškala šanci získat nejlepší možnou cenu, uvedl CEO Mark Cutifani. "Bylo by jednodušší udělat najednou jediný krok, musíte ale spolupracovat s vládami, musíte pracovat se zaměstnanci, musíte spolupracovat s místními komunitami,“ řekl Cutifani podle Bloombergu. Proces má podle něj ale význam z dlouhodobého hlediska.


Glencore zatím své soupeře v odchodu z uhlí následovat nehodlá, i když kolumbijské doly nemají na růžích ustláno. "Dokud budou generovat návrat, pak budeme tyto zdroje i nadále vyčerpávat,“ uvedl finanční ředitel Steven Kalmin.


Zdroj: Bloomberg, Patria


Coal uhlí Glencore