Poprvé v historii lehká ropa WTI zakončila obchodování v záporu

Úterý 21. dubna cena ropy WTI v záporu a900a

Po dluhopisových trzích a záporných úrokových sazbách se nyní staví na hlavu také globální ropný trh. Ten čelí největší krizi v historii, což během včerejšího obchodování vyústilo v propad květnového futures kontraktu na severoamerickou ropu WTI o nevídaných 300 % (!). Poprvé v historii tak lehká ropa WTI zakončila obchodování v záporu, a to konkrétně na ceně -37 dolarů za jeden barel.

Přestože situace okolo ropy WTI je svým způsobem extrémní a z části zapříčiněna dnešní expirací květnového kontraktu a nízkou likviditou (červnový kontrakt se obchoduje za 21 USD/barel), nejedná se o záležitost ojedinělou. Do záporných hodnot se totiž dostaly také další americké lokální ropné benchmarky (Louisiana Light Sweet, Bakken nebo Eagle Ford), stejně jako kanadská těžká ropa (West Canadian Select) a dokonce i ropa ruská (Urals). Důvod je jednoduchý – přebytečné ropy je na trhu tolik, že došlo k naplnění lokálních skladovacích kapacit (v případě USA v Cushingu). Obchodníci s ropou, kteří nedisponují prostory k uskladnění a chtějí se vyhnout bezprostřednímu fyzickému dodání komodity, jsou tak nuceni platit kupujícímu za každý odebraný barel.


oil price cena ropy crash propad patria čsob kbc analýza proč wti brent


Fyzický trh se severomořskou ropou Brent je na tom sice o něco lépe, čemuž odpovídá cena na úrovni 25 USD/barel, masivní přebytek ropy však tvrdě doléhá i zde. A to bez ohledu na rekordní produkční škrty aliance OPEC+ v rozsahu 9,7 mil. barelů denně přijatých jen několik dní nazpět. Ropná poptávka totiž hlásí v dubnu bezprostřední výpadek až 30 mil. barelů denně a nachází se na úrovni roku 1995. V důsledku tvrdých karanténních opatření by letos měla globální spotřeba ropy propadnout o bezprecedentních 9 mil. barelů denně, což vymaže přírůstky za celou poslední dekádu.

Krátkodobé vyhlídky nejsou pro ropný trh nikterak příznivé. Ještě nikdy v historii se nestalo, aby na trhu přebývalo tolik ropy, což ponechá fyzický trh pod enormním tlakem. Omezení těžby z dílny OPEC+ (startující v květnu) může sice oddálit naplnění globálních skladovacích kapacit, ropný trh však nespasí. To může pouze oživení ropné poptávky, které pro změnu závisí na rozvolňování karanténních opatření napříč světem. A než se tak stane, zvykněte si, že za nákup ropy můžete dostat i zaplaceno.


Zdroj: Patria