Ropa Brent, nebo ropa WTI?

Pátek 17. září Brent or WTI

Ropa, ze které se vyrábějí pohonné hmoty, plasty i některá léčiva, se na burze dlouhodobě těší zájmu investorů, a to navzdory výzvám souvisejících s uhlíkovou neutralitou. Jaký je rozdíl mezi ropou Brent a konkurenční WTI? Jak vypadá graf aktuální ceny ropy a jaká je výhledová prognóza do budoucna?


Ropa Brent se těží v Severním moři. Její cena se přitom využívá k ocenění dvou třetin světových dodávek ropy, zejména v Evropě, Africe a na Středním východě. 


Těžba ropy probíhá pomocí vrtů, které mohou být mořské či zemské. Při primární těžbě ropy se poměrně snadno vytěží asi 30 až 60 procent daného vrtu. V tento moment nejsou potřebné pumpy, tlak je dostatečný na vyvěrání, nebo se použije pomocný vrt, kterým se dodává potřebné médium.


Jakmile tento způsob nedostačuje, využije se sekundární způsob těžby, typicky těžba pomocí čerpání ropy. Tím lze získat zhruba dalších 10 až 20 procent. Pokročilejší způsob (terciální) pak vyžaduje snížení viskozity zbývající ropy pro její snadnější vyčerpání. Lze tím dosáhnout na dalších pět až patnáct procent, ale je to již velmi nákladné.


 

Těžba ropy závisí na jejích zásobách a na finančních nákladech. Pokud je cena ropy nízká, tak se sekundární a terciální těžba nemusejí vyplatit a zahájí se až v době, kdy cena ropy vzroste.


Ropa Brent, nebo ropa WTI?


V souvislosti s ropou Brent je třeba zmínit také konkurenční WTI ropu (z anglického West Texas Intermediate), která se využívá při oceňování ropy ve Spojených státech. Oproti Brentu má relativně nízkou hustotu a obsahuje méně síry: ropa typu Brent obsahuje zhruba 0,37 procenta síry, zatímco WTI ropa má pouze 0,24 procenta síry.


Rozdílné je i místo obchodování. Severomořská ropa Brent se nachází na Mezinárodní ropné burze IPE v Londýně, WTI zase na chicagské komoditní burze Chicago Mercantile Exchange.


Velcí obchodníci s ropou v současnosti obchodují na trhu prostřednictvím takzvaných futures kontraktů. To jsou standardizované burzovní obchody, kdy si investoři k určitému datu v budoucnu za určitou cenu kupují ropu. Zajišťují si tak cenu ropy na mnoho let dopředu a chrání se proti krátkodobým výkyvům ceny. 


Pro ty, kdo si futures na ropu nemohou dovolit, existují také burzovně obchodované fondy (ETF). Nejoblíbenějším fondem pro investice vázané na ropu Brent je United States Brent Oil Fund (BNO), zatímco americké investorům vázané na ropu WTI může zajímat United States Oil Fund (USO).


Ropa Brent a WTI se historicky obchodovaly za podobnou cenu. Ceny obou druhů ropy se však začaly od sebe vzdalovat v roce 2011, kdy došlo k výraznému nárůstu zásob americké ropy WTI v Cushingu. Pozdější kolaps cen ropy a přizpůsobení amerického trhu většinu tohoto rozdílu smazaly, nicméně ropa Brent je dodnes na burze o něco dražší než ropa WTI.


Cena ropy za barel


Cena ropy se obvykle udává v amerických dolarech za barel. Její vývoj za posledních deset let ukazuje následující graf: 


Cenu této komodity ovlivňuje řada faktorů, například to, že proces těžby a rafinace surové ropy je velmi nákladný. Každý technologický pokrok i zpomalení procesu těžby tak mají přímý dopad na cenu ropy. Její hodnotu mohou ovlivnit i hlavní spotřebitelé, jako jsou Spojené státy nebo Čína, odkud přichází velká poptávka po surové ropě pro průmyslové využití. 


Ropa má historicky silnou závislost na vývoji ekonomiky. Kvůli takzvaným ropným šokům, zapříčiněným logistikou nebo politickou situací, roste poptávka po ropě nad nabídkou, a tudíž i cena ropy. Do výhodnosti také promlouvá aktuální kurz dolaru v poměru k měně.


V roce 2020 cena ropy z důvodu pandemie prudce klesla. V roce 2021 se ale vrátila na původní hodnotu. Za nárůstem cen ropy stojí především silné oživení globální ekonomiky, a tím pádem i poptávky po ropě a surovinách obecně. Meziročně téměř dvojnásobně dražší ropa se tak odrazila i do cen paliv na čerpacích stanicích. Aktuální vysokou cenu ropy ovlivnila i nedávná zpráva o snížení ropných zásob ve Spojených státech.


Prognóza do budoucna


Ropa však čelí i zásadním výzvám, které mohou do budoucna ovlivnit její cenu. Řada vyspělých zemí se totiž zavázala k dosažení uhlíkové neutrality. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) tak letos apelovala na investory, aby už nefinancovali nové projekty na dobývání ropy, zemního plynu a uhlí.


Podle odborníků však potenciál ropy stále roste. Svět se sice dlouhodobě snaží spotřebu ropy omezit, s postupně se snižujícím množstvím ropy se však cena bude zvyšovat. A to nejen kvůli nižším zásobám, ale i kvůli náročnější těžbě.


Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda však očekává brzký propad ceny ropy, a to kvůli obavě trhů z dalšího šíření delta mutace covidu. Zároveň těžaři sdružení v kartelu Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejich spojenci v čele s Ruskem minulý týden stvrdili, že v říjnu souhrnně navýší těžbu o 400 tisíc barelů denně. 


„Jedno z nejrychlejších jednání OPEC a jeho spojenců v celé historii, které se konalo online a trvalo necelou hodinu, signalizuje, že koalice 23 zemí se umí hladce dohodnout, když je vůle,“ komentoval to Kovanda.


„Navýšení těžby ovšem za současných podmínek představuje rozhodující tlak na cenu ropy, a to tlak působící ve směru jejího zlevňování,“ dodal.


Zdroj e15