Ropa padá ze čtyřletého maxima

Úterý 9. října v 11:20
Futures ropy klesly ze zhruba čtyřletého maxima. Investoři sledovali pokles íránského exportu v předvečer amerických ropných sankcí. Obchodníci poměřovali smíšené předpovědi o tom, zda budou ostatní těžaři schopni nahradit výpadek íránské ropy. Tato nejistota vyhnala oba benchmarky na nejvyšší hodnoty od roku 2014, navzdory tomu, že data ukázala, že již předminulý týden došlo k největšímu týdennímu nárůstu amerických ropných zásob za více než rok.

Futures ropy West Texas Intermediate již v závěru minulého týdne klesly o 78 centů (1 %) na 75,63 USD za barel. Prosincové futures ropy Brent také v závěru minulého týdne ztratily 87 centů (1 %) a klesly na 85,42 USD za barel. Aktuálně v průběhu druhého obchodního dne nového obchodního týdne, který je označován v kalendáři letošního roku 2018 jako čtyřicátý první v pořadí se ropa Brent na komoditním trhu obchodovala dne 9.10.2018, zhruba v čase 11:04 CET na hodnotě ve výši 84,56 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,77 % své ceny.

Americký protějšek evropské ropy Brent a ro lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) se dne 9.10.2018, zhruba v čase 11:06 CET obchodovala na světovém komoditním trhu na hodnotě ve výši 74,68 USD za barel s dosavadním denním růstem o 0,52 % své předchozí ceny. Podle technické analýzy pak plyne, že ropa WTI od začátku letošního roku 2018 zaznamenala růst o + 28,11 % své ceny a v ročním porovnání pak cena ropy WTI vzrostla o + 48,11 % své předchozí hodnoty za posledních 52 týdnů.

Ropné benchmarky tak během úterního dopoledne 9.10.2018 stouply , avšak již nedosahují očekávaných hodnot 80 USD za berl a více u ropy WTI a 90 USD za barel u ropy Brent. Tento předpoklad vývoje komoditní trhu s ropou ještě před necelými 10-ti dny tento trh nabízel. Ropa WTI stoupla nad 70 USD za barel a Brent nad 80 USD za barel a k tomuto došlo navzdory tomu, že americké ropné zásoby za minulý týden zaznamenaly největší týdenní nárůst za posledních 18 měsíců. Nicméně dosavadní výše cen ropy nenaplnila předpoklady většiny investorů, kteří očekávali již nyní ceny o zhruba 10 USD na barel vyšší než ve skutečnosti nyní jsou.

K tomuto pak odborníci na trh s ropou uvádějí, že současná geopolitická globální situace spíše nahrává trendu růstu cen ropy na světovém komoditním trhu. "Z technického hlediska byl jediným faktorem přispívajícím k růstu cen ropy strach z ropných sankcí uvalených na Irán," řekl Tyler Richey ko-editor v Sevens Report. Rozhodnutí Trumpovy vlády odstoupit od dohody o íránském jaderném programu z roku 2015 a znovu uvalit ekonomické sankce proti třetímu největšímu těžaři ropy má vstoupit v účinnost příští měsíc a mělo by směřovat k růstu cen ropy.

Mezitím došlo k dalšímu vyostření vztahů mezi Iránem a USA poté, co ministr zahraničí Mike Pompeo ve středu oznámil, že USA odstupují od dohody z roku 1955, která bránila USA v uvalení sankcí na humanitární pomoc. To vyvinulo tlak na Saudskou Arábii, jejíž ropný ministr Khalid al-Falih oznámil, že saudský objem těžby v říjnu stoupne na 10,7 milionů barelů za den. Nicméně podle analytiků makléřských společností lze i nadále očekávat trend postupného růstu cen ropy na světovém komoditním trhu, kdy odhadovaná výše ceny v začátku příštího roku byla stanovena okolo cenové hranice 100 USD za barel.