Ropa WTI vystoupala se svoji cenou na šesti týdenní maximum

Úterý 10. září OPEC S FX24

Během úterního evropského rána dne 10.září 2019 lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) dosáhla své ceny ve výši 58,12 USD za barel což podle ekonomických zpravodajů představuje prozatím nejvyšší dosaženou cenu za posledních šest týdnů letošního roku 2019.


Podle analytiků makléřských společností a finančních stratégů investičních bank k tomuto zvýšení ceny ropy došlo po té, co investoři očekávají a jsou tak zvaně v naději na prodloužení omezení těžby surové ropy na straně zemí sdružených v kartelu OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) a dalších spřátelených zemí s OPEC jako zejména například Ruská federace. Růst cen ropy na globálním komoditním trhu tak nastal již před pěti dny a ceny ropy tak rostly pátým dnem za sebou prakticky lineární řadou. Růst cen ropy se netýká jen ropy WTI, ale svoji cenu nad 60 USD za barel posílila i severomořská ropa Brent.


Aktuálně v průběhu evropského úterního dopoledne 10.září 2019, zhruba v čase 9:58 CET se lehá americká ropa WTI (WEst Texas Intermediate) obchodovala na komoditním trhu NYMEX (New Yourk Mercantile Exchsnge) na hodnotě ve výši 57,89 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,07 % své ceny. Protějšek americké ropě WTI a to severomořská ropa Brent se na globálním komoditním trhu prostřednictvím burzy ICE (Intercontinental Exchange Europe) obchodovala v uváděném dni a čase na hodnotě ve výši 62,65 s dosavadním denním posílením o + 0,10 % své ceny. Dle vyjádření analytiků makléřských společností k mírnějšímu oslabení růstu ceny jak ropy WTI tak Brent oproti ranním evropským hodinám došlo po té, co jednotlivý investoři začali uplatňovat výběr realizovaného svého zisku.


Americká ropa WTI tak získala již během pondělí 9.9.2019 více než 2% nárůst své denní ceny, zatímco severomořská ropa Brent dokončila tento den s o 1,7% vyšší cenou, protože trh reagoval na jmenování saudskoarabského krále jeho syna, prince Abdulazize bin Salmana ministrem energetiky. Princ Abdulaziz, dlouholetý člen saúdské delegace při Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC), uvedl, že pilíře politiky Saúdské Arábie se nezmění a že globální dohoda o snížení produkce ropy o 1,2 milionu barelů denně bude udržována.  Nový ministr ještě dodal, že takzvaná aliance OPEC +, složená z zemí OPEC a zemí mimo OPEC včetně Ruska, bude dlouhodobě zavedena. Setkání zemí OPEC a OPEC + v Abú Dhabí tento týden „vyvolává naděje na další omezení dodávek,“ řekl Stephen Innes, stratég pro asijsko-pacifický trh v AxiTrader.


Pokud ropa skončí v úterý dne 10.9.2019 ještě výše, bude to nejdelší zisk z konce července letošního roku 2019, ale protivíry zůstanou, jak se bude válčit americko-čínská obchodní válka, uvádějí ekonomičtí zpravodajové CNBC. Vedoucí pracovníci na výroční konferenci o asijsko-pacifické ropě v pondělí 9.9.2019  uvedli, že očekávají, že ceny ropy v letošním roce budou pod tlakem nejistot kolem světové ekonomiky, americko-čínské obchodní války a zvyšujících se zásob ve Spojených státech. V USA se pravděpodobně zásoby ropy minulý týden snížily již čtvrtý týden po sobě, uvedla v pondělí 9.9.2019 agentura Reuters dle svého  předběžného průzkumu.Pět analytiků oslovených agenturou Reuters v průměru odhadovalo, že hrubé zásoby klesly v týdnu do 6. září o 2,6 milionu barelů. Tento údaj by pak dle finančních stratégů, pokud bude potvrzen, měl podpořit pokračující růst cen ropy na globálním komoditním trhu.