Ropa zlevňuje kvůli vyhlídkám na vyšší produkci OPECu

Čtvrtek 16. července GRAPH OPEC share world crude oil reserves 2018

Ceny ropy se ve čtvrtek snižují, dolů je tlačí chystané zvýšení těžby Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců. Výraznějšímu poklesu cen nicméně brání oživování poptávky po ropě z útlumu způsobeného koronavirovou krizí.



Severomořská ropa Brent kolem 18:30 SELČ ztrácela zhruba 0,8 procenta na 43,42 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala pokles o téměř 0,9 procenta na 40,84 dolaru za barel.


Skupina OPEC+, která zahrnuje ropný kartel OPEC a jeho spojence v čele s Ruskem, od května snížila těžbu o 9,7 milionu barelů denně, což odpovídá zhruba deseti procentům globálních dodávek ropy. Ve středu se však dohodla, že od srpna již bude rozsah snížení těžby činit pouze 7,7 milionu barelů denně, napsala agentura Reuters.


„Zvýšení produkce o dva miliony barelů denně není malé, ale ospravedlňuje ho oživení poptávky, ačkoli je o něco pomalejší, než se očekávalo,“ uvedla analytička ropných trhů Paola Rodriguezová-Masiuová ze společnosti Rystad Energy.


Zdroj: ČTK, Lidovky.cz