Ropný vrchol do 20 let?

Pondělí 11. listopadu OPR_20190910_Saudi OPEC

Saudi Aramco v sobotu zveřejnilo dlouho očekávaný emisní prospekt o 658 stranách, podrobnostmi o chystaném vstupu na rijádskou burzu v něm ale přesto poměrně šetří.


Drobným investorům nabídne saúdskoarabská státní ropná společnost půl procenta akcií a po primární veřejné nabídce (IPO) chystané na začátek prosince půl roku žádné další akcie nabízet nebude, stojí v něm. Nabídky mají být otevřeny od 17. listopadu.


Rozsah a rizika


Z 600stránkového dokumentu nevyplývá, kolik procent akcií budou moci nakoupit velcí institucionální investoři, jak velká část této nejziskovější firmy na světě bude na prodej ani přesné datum, kdy se s akciemi začne na burze obchodovat.


V dokumentu jsou standardně vypočítávána možná investorská rizika: státní kontrola nad ropnou produkcí, teroristické útoky, dopad klimatických změn na poptávku po ropě, potíže se změnami měnových kurzů.


Otazník u dividendy


Možné investory by ke koupi akcií mohla motivovat vidina vysokých dividend. Aramco v dokumentu nicméně uvádí, že si vyhrazuje právo změnit dividendovou politiku bez předchozího upozornění.


Ropný vrchol do 20 let?


Dokument pracuje s různými scénáři vývoje poptávky po ropě a jejích prodejů. Jedním z předpokladů v prospektu je, že globální poptávka po ropě bude vrcholit na horizontu 20 let, zapojený odhad IHS Markit pak hovoří řádově o roce 2035. Připojené grafy v dokumentu počítají v roce 2045 s již nižšími dodávkami než v roce 2040. Negativní připojený scénář pak počítá s vrcholem poptávky po ropě již na konci 20. let aktuálního století.


Zatímco při emisi dluhopisů půl roku zpět Aramco nabídlo výhled pro trh s ropou do roku 2030, tentokrát nabídlo delší horizont, do roku 2050. Podíl Saúdské Arábie na dodávkách světové ropy má narůst na zhruba 20 % z dnešních řádově 15 %. Nejméně do roku 2030 má být Aramco schopno dodávat přes 11 milionů barelů ropy a ropného ekvivalentu denně, do roku 2040 má být schopno jít až na 13 mil. b/d.


Ropná jednička. Největší IPO světa?


Saudi Aramco je největším producentem ropy na světě a na její celkové produkci se podílí zhruba deseti procenty. Podnik loni vytvořil čistý zisk 111 miliard dolarů (2,6 bilionu Kč), což z něj učinilo nejziskovější firmu na světě.


Vstup na burzu a prodej části akcií Saudi Aramco má pomoci získat peníze na plány korunního prince Muhammada bin Salmána. Jeho cílem je snížit závislost saúdskoarabské ekonomiky na příjmech z ropy a investovat do neenergetických odvětví.


Analytici se domnívají, že dlouho očekávaný vstup Saudi Aramco na burzu firmu ocení v širokém rozpětí 1,1 až 2,5 bilionu dolarů. Byla by to tak největší IPO v historii.


Zdroj: Saudi Aramco, Patria, čtk, Bloomberg, Reuters, BBC