Rostoucí zásoby ropy v USA snížily její cenu

Pátek 3. května Oil USA

Nejen rostoucí zásoby ropy v USA jako typicky učebnicový příklad tvorby ceny ropy na globálním komoditním trhu, ale rovněž zmírnění obav investorů z politické krize ve Venezuele a obav z přísnějších sankcí vůči Iránu způsobily v závěru 18.týdne letošního roku 2019 pokles cen ropy na globálním komoditním trhu.


 


Aktuálně v průběhu začínajícího evropského pátečního odpoledne 3.května 2019, zhruba v čase 13:44 CET se lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) obchodovala na hodnotě ve výši 61,79 USD za barel s dosavadním pokračujícím poklesem o – 0,03 % své denní ceny. Evropský ropný protějšek oproti ropě WTI a to severomořská ropa Brent se v uváděném dni a čase obchodovala na hodnotě ve výši 70,55 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,28 % ceny. Podle analytiků makléřských společností lze předpokládat na rozdíl od ropy Brent u ropy WTI ještě její mírný denní nárůst.


 


Ceny ropy na globálním komoditním trhu poklesly dle předpokladu analytiků makléřských společností a finančních stratégů investičních bank jednak z naplnění obav nadměrné produkce na trhu nejen ze strany USA, ale i zvýšení produkce těžby surové ropy zemí sdružených v kartelu OPEC a i zvýšení těžby surové ropy na straně Ruské federace. Rostoucí zásoby ropy v USA tak vyrovnávají obavy, že globální dodávky ropy budou těsně dostačující či dokonce mírně nedostačující. Tento fakt spolu s tím, že USA prozatím nebudou vydávat sankce vůči kupcům iránské ropy zapříčinil momentální situaci na trhu s ropou v obchodním trendu medvědího trhu.


 


Tento pokles cen ropy na globálním komoditním trhu byl tedy částečně zapříčiněn převisem ze středeční týdenní zprávy dne 1.5.2019 o amerických zásobách ropy, která vykázala nárůst zásob o 9,9 milionů barelů. Data z této zprávy také ukázala, že americká produkce ropy dosáhla až na rekordních 12,3 milionu barelů denně. Zásoby ropy  v USA tak vzrostly za posledních šest týdnů, což pomohlo zmírnit obavy trhu, že globální dodávky ropy jsou těsné. “Trh je trochu vystrašený, že bychom mohli zopakovat loňský rok, kdy jsou všechny tyto býčí faktory na straně nabídky na celém světě, ale americká břidlice [ropa] je právě tento velký monstrum v pozadí,” řekl Tamar Essner , ředitel energetiky a utilit v Nasdaq Corporate Solutions.