Růst cen ropy je poháněn americko čínským stimulem

Čtvrtek 31. října Oil USA

Ceny ropy na světovém komoditním trhu vzrostly ve čtvrtek dne 31.října 2019 na základě reakce investorů, kdy právě samotní investoři se přiklonili k investorskému sentimentu tak zvaného ekonomického stimulu ze strany Číny, a to po slabých údajích PMI čínské ekonomiky, která se již ovšem částečně zotavuje ze ztrát v předchozí seanci.


 


Rovněž investoři svůj pozitivní výhled opřeli o situaci ohledně stavu amerických zásob surové ropy a pochopitelně také o zjevný fakt řízeného poklesu směnné hodnoty amerického dolaru (USD) na základě monetární politiky centrální banky Spojených států Federal Reserve System (FED), kdy ve středu 30.října letošního roku 2019 její klíčový výbor Federální výbor pro volný trh (FOMC – Federal Open Market Committee) rozhodl o dalším snížení úrokových sazeb v USA a to již letos po třetí na stávající úroveň základní úrokové sazby ve výši rozmezí od 1,5 – 1,75 % p.a.. Podle analytiků makléřských společností tento pokles směnné hodnoty USD tak zvýší atraktivitu obchodování s ropou zejména pro investory z mimo US dolarové zóny a tím pádem i poptávku po ropných kontraktech čímž dojde k dalšímu možnému zvyšování cen ropy na globálním komoditním trhu.


 


Aktuálně v průběhu čtvrtečního evropského dopoledne 31.října 2019, zhruba v čase 9:12 CET se na komoditním trhu NYMEX (New York Mercantile Exchange) obchodovala lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) na hodnotě ve výši 55,37 USD za barel s dosavadním denním zvýšením o + 0,56 % své ceny. Evropský protějšek lehké americké ropě WTI a to severomořská ropa Brent v uváděném dni a čase na komoditním trhu ICE (Intercontinental Exchange Europe) dosahovala hodnoty ve výši 60,96 USD za barel s dosavadním denním posílením o + 0,58 % své ceny. Podle dat technické analýzy pak pohyb cen lehké americké ropy WTI (West Texas Intermediate) zaznamenal od začátku letošního roku 2019 cenový nárůst o + 13,23 procenta. Severomořská ropa Brent také od začátku letošního roku 2019 zvýšila svoji cenu, avšak o něco méně než její americký protějšek ropa WTI, ropa Brent tak zhruba za posledních 10 měsíců letošního roku zvýšila o + 9,74 % svoji cenu.


 


Tovární aktivita v Číně se v říjnu 2019 snížila a to již šestý měsíc za sebou, zatímco růst v čínském sektoru služeb se zpomalil na nejnižší úroveň od února 2016, dle reportovaných oficiálních údajů právě z dnešního čtvrtka 31.října 2019. “Růst ropy je poháněn očekáváním, že po šestiměsíčním minimu v čínském výrobním PMI jsou nyní na cestě další stimuly Číny,” řekl Jeffrey Halley, hlavní analytik trhu OANDA. Zásoby ropy v USA se v minulém 43. Týdnu roku 2019 zvýšily o 5,7 milionu barelů k datu 25. Října 2019, uvedla americká správa energetických informací (EIA) ve středu  30.10.2019 a to ve srovnání s očekáváním analytiků na pouhé zvýšení o 494 000 barelů. Avšak v úterý dne 29.10-2019 americký ropný institut, průmyslová skupina, oznámil pokles zásob o 708 000 barelů, což zvyšuje naděje, že úřední čísla také ukážou pokles. Ceny ropy však budou pravděpodobně omezeny, dokud zásoby nezačnou vykazovat trvalý pokles, uvádějí odborníci na trh s ropou.