Růst globální poptávky po ropě po roce 2025 výrazně zpomalí

Středa 13. listopadu 1b

Kromě obav z americko-čínského obchodního sporu a známek dalšího nárůstu amerických zásob se tentokrát k faktorům svažujícím její cenu dolů přidává i dlouhodobý výhled Mezinárodní agentury pro energii (IEA).


Růst globální poptávky po ropě po roce 2025 výrazně zpomalí, vyplývá z odhadu IEA, který byl dnes zveřejněn. Přispěje k tomu mimo jiné přibývání elektrických vozů a zlepšování palivové účinnosti. V následujících dvou dekádách globální poptávka po ropě nicméně podle IEA nedosáhne svého vrcholu.


Podle hlavní prognózy agentury, která zahrnuje stávající energetické politiky a zveřejněné cíle, bude poptávka po ropě z 97 milionů barelů za den v roce 2018 stoupat do roku 2025 každoročně v průměru zhruba o milion barelů za den. Do roku 2040 se bude zvyšovat každoročně o zhruba 0,1 milionu barelů za den. V roce 2040 dosáhne hodnoty 106 milionů barelů za den.


Poptávka po primární energii se do roku 2040 podle IEA zvýší o čtvrtinu. Polovinu z tohoto zvýšení pokryjí obnovitelné energie, dalších 35 procent zemní plyn.


IEA očekává, že do roku 2040 bude na silnicích jezdit 330 milionů elektrických aut - zvýšila tedy svůj výhled z loňského roku o 30 milionů vozů. Tato auta nahradí spotřebu zhruba čtyři miliony barelů za den.


Největší nárůst těžby ropy předpokládá agentura se sídlem v Paříži ve Spojených státech (na 11 milionů barelů za den v roce 2035 z šesti milionů barelů za den v roce 2018), dále Iráku a v Brazílii. Podíl organizace OPEC a Ruska na produkci ropy klesne v následujícím desetiletí podle IEA na 47 procent.


Cena ropy bude podle prognózy agentury kolem 90 dolarů za barel v roce 2030 a zhruba 103 dolarů za barel v roce 2040.


0


Zatímco ceny ropy v posledním měsíci rostly, oproti maximu dosaženého v dubnu jsou stále asi o 15 % níže. Obchodní spor mezi USA a Čínou oslabuje již tak křehkou světovou ekonomiku a dále omezuje poptávku po pohonných hmotách. OPEC, který letos snížil produkci, aby podpořil ceny, naznačil, že není pravděpodobné, že by v roce 2020 přijal tvrdší opatření proti nadbytku produkce.


Zdroj: ČTK, Bloomberg, Patria