Saúdská Arábie navrhuje možné rozšíření paktu o produkci ropy

Pondělí 17. června Oil barel 2 FX24

Současný stav ceny ropy na globálním komoditním trhu tak nepřímo donutil producenty ropy dospět k dalším kompromisním řešením ohledně snížení produkce surové ropy s cílem zvýšení její ceny na komoditním trhu. Obavy investorů z ekonomických ukazatelů vývoje ekonomiky, které signalizují zpomalení globální ekonomiky tak převážily nad relativně pozitivním vývojem perspektivního růstu poptávky a cena ropy poklesla.


Aktuálně v začátku nového obchodního týdne, který je označován v kalendáři letošního roku 2019 jako dvacátý pátý v pořadí ceny ropy na světovém komoditním trhu zamířily směrem dolů. Momentálně v průběhu evropského odpoledne 17.června 2019, zhruba v čase 13:34 CET se lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) obchodovala na komoditním trhu na hodnotě ve výši 51,95 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 1,07 % své ceny. Evropský protějšek a to severomořská ropa Brent se pak v uváděném dni a čase také obchodovala v obchodním trendu poklesu o – 1,16 % své ceny na hodnotě ve výši 61,29 USD za barel.


Vývoj cen ropy je tak aktuálně ovlivněn dle ekonomických zpravodajů momentálním investorským sentimentem, kdy investoři vnímají reálné obavy z tempa růstu globální ekonomiky a s tím spojená poptávka po ropě. Poslední údaje makroekonomických dat totiž vykazují nadměrné zpomalení zejména čínské ekonomiky jejíž stav tempa růstu hrubého domácího produktu odpovídá stavu vývoje naposledy před 17-ti lety. Dalším faktorem, který vyvoval pokles cen ropy na světovém komoditním trhu je podle analytiků zveřejněná zpráva Mezinárodní energetické agentury (IEA-Internatinal Energy Agency), založené jako autonomní mezivládní organizace již v roce 1974 v Paříži po ropné krizi roku 1973, která aktuálně uvádí, že odraz slabého globálního růstu se primárně projeví sníženou poptávkou po ropě.


V důsledku těchto zpráv a událostí pak v začátku 25.týdne roku 2019 cena ropy na komoditním trhu zamířila směrem dolů. Ceny ropy tak klesly, protože známky hospodářského zpomalení při mezinárodních obchodních sporech začaly převažovat nad obavami z nabídky, které minulý týden vyvolaly útoky na ropné tankery v Ománském zálivu a ceny tak v závěru 24.týdne roku 2019 byly vyšší. Zdá se, že i když hrozí bezprostřední konfrontace s útoky tankerů z minulého týdne, které Spojené státy obviňují z Íránu, ale Teherán popřel, napětí na strategické trase zůstává vysoké, protože pětina světové produkce ropy prochází právě tímto  Hormuzským průlivem, dodávají ekonomičtí pravodajové.


Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v neděli dne 16.6.2019  řekl, že Washington nechce jít do války s Íránem, ale podnikne veškeré nezbytné kroky, včetně diplomacie, aby zajistil bezpečnou plavbu na Středním východě. Ceny ropy by mohly získat určitou podporu z připomínek saudského ministra energetiky Khalida al-Faliha během tohoto víkendu 24.týdne roku 2019, který by se  v rámci kartelu OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) měl pravděpodobně setkat v prvním červencovém týdnu letošního roku 2019 s ostatními členy kartelu OPEC a uvedl, že doufá v dosažení dohody o rozšíření snížení produkce ropy. Organizace zemí vyvážejících ropu a Rusko a další výrobci se dohodli na snížení produkce o 1,2 milionu bpd již od 1. Ledna letošního roku 2019 a dle dosavadního průběhu je tato dohoda plně dodržována.


Ovšem tato dohoda končí již tento měsíc tj.30.června 2019 a skupina se v následujících týdnech schází, aby rozhodla o svém dalším kroku. “Doufáme, že se nám podaří dosáhnout konsenzu, abychom rozšířili naši dohodu, když se setkáme ve dvou týdnech ve Vídni,” řekl Falih novinářům, kteří se zúčastnili zasedání ministrů energetiky a životního prostředí G20 v Karuizawě, severozápadně od Tokia. Dalším faktorem, který může ovlivnit cenu ropy je směnná hodnota amerického dolaru (USD), kdy v této souvislosti analytici očekávají ze strany FOMC FED snížení úrokových sazeb v USA a následně pokles směnné hodnoty USD a potencionální výhled růstu cen ropy při nižší dolarové zátěži v rámci inverzního chování směnné hodnoty USD ve vztahu k ceně ropy.