Saudská Arábie snižuje produkci ropy

Úterý 14. srpna v 10:34 852
Stávající cena ropy během evropského úterního dopoledne 14.srpna 2018 začala vzrůstat po té co zpráva kartelu zemí vyvážejících ropu OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) potvrdila, že největší producent těchto zemí Saudská Arábie snížila svoji těžbu surové ropy. Tento krok ze strany Saudů podle ekonomických zpravodajů nastal z důvodu toho, že Saudská Arábie patrně po dohodě s Ruskem chce zabránit nadcházejícímu nadměrnému tvoření zásob ropy, které by snižovali vlastní cenu ropy na světovém komoditním trhu.

 

Aktuálně během evropského úterního dopoledne 14.srpna 2018, zhruba v čase 10:08 CET se na světovém komoditním trhu cena lehké americké ropy WTI (West Texas Intermediate) pohybovala ve výši 67,74 USD za barel s dosavadním denním posílením o + 0,80 % své ceny. Evropský ropný protejšek americké ropy a to severomořská ropa Brent v uváděném dni a čase vykazovala svoji cenu ve výši 73,10 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,67 % své předchozí ceny. Podle údajů technické analýzy pak analytici uvádějí, že ropa WTI od začátku letošního roku 2018 zpevnila svoji cenu o + 14,88 procenta a ropa Brent udává růst o + 13,96 % své ceny od začátku letošního roku 2018.

 

Zpráva kartelu OPEC, která byla již zveřejněna v pondělí 13.8.2018 ve večerních hodinách tak přispěla během úterního rána dne 14.srpna 2018 k oživení trhu a zejména posílila pozitivní investorskou náladu, která vytváří předpoklad pro další pokračující růst cen ropy na světovém komoditním trhu, míní analytici makléřských společností. Saudská Arábie jako největší producent ropy zemí OPEC, kdy zhruba 85 % této produkce surové ropy zemí OPEC pochází právě ze Saudsko-arabského království, již v červenci letošního roku 2018 snížila svoji produkci ropy o zhruba 200.000 barelů denně na celkovou denní produkci ve výši zhruba 10,288 milionů barelů denně.

 

Ovšem finanční stratégové investičních bank k této věci dodávají, že snižující se produkce ropy je jen jedním faktorem ovlivňující cenu ropy. Vedle zamezení  tvorby nadměrných zásob a tím potencionálně snižující se ceně ropy na světovém trhu je tu ještě velmi silný faktor ovlivňující cenu ropy, a to je vlastní poptávka po produkci ropy. Tento ukazatel však v současnosti vykazuje pokles a dostupná čísla plynoucí ze zprávy OPEC pak udávají pokles z 1,64 milionů barelů denně na 1,43 milionů barelů denně v roce 2018. OPEC uvedl, že zpomalení poptávky by se projevilo na potenciálně nižším hospodářském růstu v důsledku obchodních sporů mezi Spojenými státy a Čínou a turbulencí na rozvíjejících se trzích. Navzdory tomu řekl OPEC, že celková poptávka po ropě pravděpodobně zůstane zdravá, uvádějí ekonomičtí zpravodajové.