Uhlí je díky levné ropě nejdražším fosilním palivem

Pondělí 23. března Uhlí

Uhlí, doposud nejšpinavější a levný zdroj energie, je nyní nejdražším fosilním palivem na světě. Kolaps na cenách ropy za poslední měsíc způsobil, že se černé zlato dostalo v přepočtu s cenou níže než nejvíce obchodované futures na uhlí, uvedl Bloomberg.


Futures na uhlí z vývozního přístavu v australském Newcastle na evropské burze ICE v pátek dosáhly ceny 66,85 USD za tunu, což je ekvivalent 27,36 USD za barel ropy. Futures na ropu Brent skončily ještě níže na 26,98 USD za barel.


0


Zatímco využívání uhlí v USA a Evropě kleslo ve prospěch levnějšího zemního plynu a obnovitelných zdrojů spolu s plochou poptávkou po energiích, jeho spotřeba nadále roste v Asii, kde bylo tradičně tou nejlevnější variantou pro rozvíjející se trhy hladové po energiích. Uhlí je nejšpinavější fosilním palivem – při spalování emituje asi dvakrát tolik oxidu uhličitého než zemní plyn a o 30 % více než benzín.


Aby byly elektrárny motivované k investicím mimo uhlí, muselo by toto nové pořadí cen energií, které je spíše funkcí náhlého poklesu cen ropy než nárůstem poptávky po uhlí, trvat déle. Z krátkodobého hlediska by mohla spotřeba uhlí v Japonsku  letos v létě klesnout ve prospěch levnějšího LNG, uvádí Goldman Sachs.


Newcastelské futures reprezentují uhlí na výrobu energie, které má většinou jiné fundamenty pro nabídku a poptávku než trh s ropou. V době, kdy rušení letů a omezení cestování může snížit celosvětové využití ropy až o 20 %, se Saúdská Arábie a Rusko chystají zaplavit trh obrovskými dodávkami. To poslalo ceny ropy Brent o 60 % níže oproti začátku roku. Energetické trhy v Asii, která je největším zákazníkem uhlí dováženého ze zahraničí, jsou odolnější.


Newcastelské uhlí se po většinu letošního roku obchodovalo rovněž i nad svým energetickým ekvivalentem pro zkapalněný zemní plyn v Asii.


Zdroj: Bloomberg