USA nepotvrdily možnost prodeje ropy z rezerv

Úterý 2. října v 10:29 Oil SP FX24
Cena ropy již od konce minulého týdne, který je označován v kalendáři letošního roku 2018 jako třicátý devátý v pořadí,  stoupala, přičemž cena světového benchmarku dosáhla čtyřletého maxima poté, co americké úřady oznámily, že prodej ropy ze strategických rezerv nebude použit pro omezení růstu cen.  Očekávání výpadků v produkci způsobené obnovenými sankcemi proti Iránu rovněž zespodu tlačilo na ceny ropy. Mezitím stouply i ceny futures zemního plynu, když se ukázalo, že v USA došlo ke slabšímu týdennímu růstu zásob tohoto paliva než se očekávalo.

 

Listopadová ropa WTI  (West Texas Intermediate) tak v závěru minulého týdne stoupla o 55 centů, neboli 0,8% a dosáhla na hodnotu 72,12 USD za barel. Den předtím zažila pokles o 1%. Ovšem aktuálně v průběhu evropského úterního dopoledne v novém obchodním týdnu, který je označován v kalendáři letošního roku 2018 jako čtyřicátý v pořadí a to dne 2.10.2018, zhruba v čase 10:18 CET se na globálním komoditním trhu ropa WTI obchdovala na hodnotě ve výši 75,57 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,36 % své ceny.

 

Cena světového benchmarku ropy Brent stoupla v závěru minulého týdne o 38 centů, jinak o + 0,5 % své předchozí denní ceny, a to již nad hranici 80 USD za barelv ceně na hodnotě ve výši 81,72 USD za barel, dle údajů obchodování na burze ICE Futures Exchange a smazala tím ztráty z předchozího dne ve výši 0,7% své ceny. Listopadový kontrakt vyprší již tento pátek 5.10.2018 čímž se i vysvětluje aktuální pokles ceny ropy Brent na komoditním trhu. Aktuálně dne 2.10.2018, zhruba v čase 10:23 CET se ropa Brent obchodovala v ceně 84,88 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,12 % své předchozí ceny.

 

Saudská Arábie, jeden z největších producentů ropy a klíčový člen organizace OPEC, se v poslední době snaží kompenzovat sankce uvalené na Irán a podporuje tak zvyšování produkce. Dle Reuters Saudská Arábie a ostatní producenti nedávno diskutovali o možnosti zvýšit denní produkci o půl milionu barelů. Obchodníci na trhu se obávali, že by se prezident Donald Trump mohl uchýlit k prodeji ropy z amerických strategických zásob, aby růst cen nepokračoval, jelikož zvyšování cen označil za negativní pro ekonomiku a tlačil na Saudy, aby držely ceny níže.

 

Nicméně americký tajemník pro energetiku Rict Perry řekl, že žádné takové plány zatím nejsou. Čtvrteční nárůst dne 27.9.2018 přišel po poklesu o den předtím, který byl způsoben překvapivými zprávami ohledně amerických zásob. Správa energetických informací (EIA) zveřejnila zprávu, podle které za minulý týden stouply zásoby ropy v USA o 1,9 milionu barelů. V pěti předchozích týdnech EIA informovala o poklesech stavu zásob. Nárůst sice překonal analytiky předpovídaný pokles o 2,2 milionu barelů, nicméně nedosáhl stejné hodnoty, jako nárůst o 2,9 milionu barelů, který nahlásil American Petroleum Institute.