Výroba elektřiny z uhlí rekordně klesne

Pondělí 25. listopadu coal-0

Výroba elektřiny z uhelných elektráren by letos měla klesnout o rekordní tři procenta. To zvyšuje naději na zpomalení růstu emisí oxidu uhličitého. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na analýzu internetového serveru Carbon Brief.

Globální míra využití uhelných elektráren letos činí zhruba 54 procent. To naznačuje, že elektřina z uhelných elektráren je dražší, protože tyto elektrárny jsou vytvořené tak, aby delší dobu fungovaly na plnou nebo blízko plné kapacity, upozorňují výzkumníci několika skupin zabývajících se klimatem. Pokles přichází přesto, že vznikají nové elektrárny v Číně či jihovýchodní Asii.

"Globální průměrné využití uhelných elektráren je letos na cestě k rekordnímu minimu, což ovlivňuje ziskovost existující i plánované kapacity," uvedli analytici. "Tak nízká míra využití také naznačuje, že elektřina, kterou vyrábí, je dražší, protože kapitálové náklady jsou hrazené výrobou za méně provozních hodin."

Pokles odpovídá zhruba 300 terawatthodinám, což je více než celkové množství energie vyrobené loni uhelnými elektrárnami v Německu, Španělsku a Británii. Za pokles může hlavně uzavření několika velkých elektráren v USA, pokles produkce uhelných elektráren v Indii a zpomalení růstu těžby uhlí v Číně. Svoji úlohu také sehrává růst produkce elektřiny z tzv. čistých zdrojů, ale rovněž zpomalení nebo pokles růstu poptávky.