Americký dolar klesá, cena ropy vzrůstá

Úterý 13. února v 12:52 416
V současné době dle analytiků makléřských společností je na vývoji ceny ropy a hodnoty amerického dolaru (USD) vidět lépe než kdy jindy  jejich vzájemná provázanost co se týče trendu obchodování. Americký dolar (USD) jako hlavní komoditní měna do značné míry ovlivňuje trend obchodování značné části globálního komoditního trhu a to nejen vůči cenám ropy, ale i plynu, drahých kovů a zejména zlata. Aktuálně během evropského poledne dne 13.února 2018, zhruba v čase 12:02 CET byla hodnota amerického dolaru dle dolarového indexu DXY (US Dollars Currency Index) v dosavadním denním poklesu o – 0,55 % USD bodů na stavu 89,71 USD bodů.

 

V tomto uváděném dni a čase pak cena lehké americké ropy WTI (West Texas Intermediate) vykazuje svůj denní růst o + 0,24 % své ceny na hodnotu ve výši 59,43 USD za barel. Severomořská ropa Brent, též někdy označovaná jako evropský protějšek ropy WTI vykazuje svůj denní růst o + 0,56 % ceny a obchoduje se v ceně 62,94 USD za barel. Podle ekonomických zpravodajů a pohledem do grafů na vývoj obchodování s ropou v několika posledních dnech je patrné, že klesající hodnota USD vytváří příznivé podmínky investorům pro nákup této komodity tak zvaného černého zlata (ropy) a cena ropy na světovém komoditním trhu vzrůstá. V případě krátkodobého růstu směnné hodnoty USD dochází na trhu s ropou k fixaci dosaženého zisku investory formou odprodeje ropných kontraktů a cena ropy koriguje svoji cenu poklesem.

 

Tento průběh obchodování je podle analytiků makléřských společností v několika posledních týdnech zcela typickým jevem současného globálního komoditního trhu s ropou. Avšak podle finančních stratégů investičních bank současný stav trhu s ropou je již daleko stabilnější než globální akciový trh, který neustále čelím značným vlnám vzestupu a následného pádu a opětovného vzestupu cen obchodovaných akcií. Volatilita globálního akciového trhu tak v posledních dnech byla dle údajů ekonomických zpravodajů vyšší než obchodování s ropou v posledních dnech letošního roku 2018. Na základě těchto skutečností tak trh s ropou zaznamenal vyšší příliv investorů, kteří změnily stav složení svého investičního portfolia a považují obchod s ropou za tak zvané klidnější vody než akcie.

 

Cena ropy je dle analytiků a ekonomických zpravodajů z velké části závislá na okamžitém stavu zásob ropy a následně jejich ropných produktů spolu především s okamžitým stavem objemu těžby surové ropy. Podle Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC – Organization of the Petroleum Exporting Countries), která v pondělí 12.února 2018 uvedla, že očekává zvýšení světové poptávky po ropě v objemu jejího růstu o + 1,59 milionů barelů denně a celková globální poptávka po ropě by dle této prognózy OPEC představovala objem ve výši 98,6 milionů barelů denně. Podle finančních stratégů lze očekávat potencionálně výraznější změnu ceny ropy již během středy 14.února 2018 po zveřejnění dat US vládní agentury EIA – Energy Information Administration ohledně stavu zásob surové ropy a objemu uskladněného paliva.