Analytici přehodnotili svou předpověď pro cenu ropy

Středa 6. června v 14:50 1308
Ceny ropy ve středu dne 6. června 2018 stouply a navázaly tak na druhý den po sobě jdoucí v trendu růstu. Tento růst ceny ropy pokračuje po zveřejnění zprávy OPEC, která plánuje ponechat omezení těžby ropy do konce letošního roku. V předchozích dnech ceny ropy korigovaly především kvůli obavám s navýšení těžebních limitů zemí OPEC a Ruska, aby dorovnaly pokles těžby ve Venezuele a Iránu. Aktuálně středečního evropského dopoledne 6. června 2018, zhruba v čase 10:00 CET se ropa WTI na světovém komoditním trhu obchodovala na hodnotě ve výši 65,69 USD za barel s nárůstem své ceny o + 0,24% své ceny. Severomořská ropa Brent se v uváděném dni a čase obchodovala na hodnotě 75,91 USD za barel s dosavadním denním nárůstem o + 0,69% % své ceny.

Zpravodajský žurnál Bloomberg uvedl, že největší ropná společnost Saudi Aramco zvyšuje pro své kupce v Asii na čtyři roky ceny ropy. Ceny ropy zvýšila společnost pro své kupce na nejvyšší cenu od roku 2014. Společnost toto navýšení cen v Asii učinila proto, protože konkurenční barely od zemí, které patří do sdružení zemí OPEC, tedy Venezuely a Íránu zmenšily svou těžbu ropy. Venezuelská ropná výroba klesla okolo 1 milionu barelů ropy denně v porovnání s rokem 2015 v důsledku politických a finančních nepokojů, zatímco americké sankce vůči Íránu hrozí, že ztratí vývoz stejné hodnoty.

Ceny ropy vzrostly od doby, kdy Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC a partneři začali snižovat v lednu roku 2017 těžbu ropy, aby odčerpali globální propast. Ropa Brent v květnu letošního roku dosáhla ceny 80 USD za barel. Agentura Reuters pro veřejná média uvedla, že zdroj z Perského zálivu potvrdil fakt, že sdružení zemí OPEC a jeho partneři plánují ponechat dohodu v oblasti omezení těžebních limitů až do konce roku 2018. Těžaři byli nicméně připraveni podniknout nezbytné kroky pro případ výpadku těžby. Média nedávno informovala, že významní producenti ve sdružení OPEC a Rusko zvažovali zvýšení objemu těžby, podle některých zdrojů až o 1 milion barelů denně. Šlo by o první zvýšení objemu těžby ropy od začátku roku 2017, kdy vstoupila v platnost dohoda mezi OPEC a dalšími státy o omezení těžby, která má skončit na konci tohoto roku.

Analytici z ICICI Bank přehodnotili svou předpověď pro cenu ropy Brent pro tento rok a to z 64 USD za barel na 71 USD za barel, avšak tito analytici očekávají, že se ceny na současných hodnotách dlouho neudrží. „Vliv očekávaného výpadku íránské těžby po odstupu USA od jaderné dohody může být nadhodnocený. Mezi ostatními státy sílí podpora a solidarita ve prospěch jaderné dohody, v důsledku čehož mohou být sankce jako takové neefektivní,“ uvedli v nótě. Nicméně ekonomičtí zpravodajové v návaznosti na finanční stratégy uvádějí, že lze předpokládat v krátkodobém investičním horizontu rozpětí cen ropy WTI v rozmezí od 65 – 70 USD za barel.