Analýza: Jak dlouho vydrží spolupráce OPEC+?

Pátek 26. června Graf měsíční zásoby surové ropy

Ropa Brent se v posledních dvou týdnech usadila poblíž úrovně 40 dolarů za barel, povzbuzena postupujícím rebalancováním ropného trhu. Ten sice nadále zůstává v poměrně citelném přebytku, oproti dubnovému kolapsu se však jedná o významný progres, který by měl v příštích měsících dále nabírat na síle. Zásluhu na tom bude mít jak oživení ropné poptávky v souvislosti s otevíráním ekonomik, tak historicky bezprecedentní omezování produkce z dílny aliance OPEC+. Právě příspěvek ze strany nabídky je zásadní v situaci, kdy se spotřeba ropy sice normalizuje, avšak k před-koronavirové úrovni má stále relativně daleko. Jinak řečeno, rekordní produkční škrty v rozsahu téměř 10 mil. barelů denně, které byly nově prodlouženy do července 2020, představují v současnosti klíčový stabilizační prvek.


Z pohledu trhu je přitom zásadní, jak disciplinovaně přistupují členské země k plnění těžebních kvót. Nikoho zřejmě nepřekvapí, že tradiční hříšníci v čele s Irákem a Nigérii prozatím významně zaostávají za slíbeným příspěvkem (květnové plnění je u obou pod 50 %). Na druhou stranu, jako celek dosáhla aliance OPEC+ v květnu solidní disciplíny na úrovni 85 %. Pro její soudržnost je pak zásadní, že produkční kvótu plní příkladně Rusko, jež historicky spíše působilo v roli černého pasažéra a významně za plněním zaostávalo. Klíčovou otázkou je, jak dlouho bude dohoda na produkčních škrtech, respektive její plnění trvat. Formálně se členské státy dohodly na omezení těžby až do dubna 2022 (7,7 mil. barelů denně od srpna do prosince 2020, poté 5,8 mil. barelů denně do dubna 2022), což se ve světle přetrvávajících nejistot jeví vcelku ambiciózně. Přesto máme za to, že minimálně do konce tohoto roku bude spolupráce a také solidní disciplinovanost pokračovat, motivována přetrvávající slabostí poptávky. Nakonec, pokud by přišla druhá vlna pandemie, jedná se dle nás o důvod spolupráci prodloužit/přitvrdit, nikoli ukončit. Pokračující kooperaci producentských zemí pak vnímáme jako důležitý argument ve prospěch postupně rostoucí ceny ropy, která by se měla v našem základním scénáři přiblížit hranici 50 USD/barel na konci tohoto roku.


Právě nad úrovní 50 USD/barel začne dle našeho názoru soudržnost aliance citelně oslabovat. Pro Rusko je totiž tato úroveň již relativně komfortní z pohledu plnění státního rozpočtu, čímž by - podobně jako v minulosti - klesala jeho motivace striktně plnit produkční škrty, zatímco v případě Saúdské Arábie jde o cenu stále ještě vzdálenou odhadovaným fiskálním potřebám. Přestože nelze vyloučit, že Saúdové budou v zájmu pokračující spolupráce ochotni po určitou dobu laxní přístup Ruska tolerovat, tento model spolupráce by byl stěží dlouhodobě udržitelný. A to zvláště v situaci, kdy by vedl k znovu-nastartování americké břidlicové produkce a ztrátě tržního podílu členských zemí kartelu.


Celá analýza ZDE


Zdroj: ČSOB