Cena ropy vzrostla v naději na ukončení obchodní války mezi USA a Čínou

Pátek 6. září Oil and USD FX24

Ceny ropy se v pátek dne 6,.září 2019 zvýšily, a to s hrubými referenčními hodnotami stanovenými pro vícetýdenní zisky po prudkém poklesu amerických ropných zásob. Mezitím také došlo k uvolnění  obchodního napětí mezi Washingtonem a Pekingem s tím, že obě strany sporu se dohodly již příští měsíc uspořádat jednání na vysoké úrovni.


Cena ropy tak v průběhu evropského pátečního rána a části dopoledne 6.září 2019 udržovala obchodní trend býčího trhu, avšak zhruba v čase 9:52 CET změnila svůj obchodní trend a cena ropy počala klesat. Lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) se v uváděném dni a čase obchodovala na komoditním trhu na hodnotě ve výši 56,24 USD za barel s momentálním denním poklesem o – 0,11 % své ceny. Severomořská ropa Brent vykazovala svoji cenu ve výši 60,92 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,05 % ceny. Tento mírnější pokles cen ropy je dle analytiků makléřských společností spojován zejména se standardním stavem ukončování pozic investory v závěru obchodního týdne a to obzvláště pokud dochází k výběru zisku.


Cena ropy tak již od středečního večera, a zejména pak během noci ze čtvrtka na pátek a rána dne 6.9.2019 posilovala svoji cenu a vzrůstala. Podle analytiků hlavním důvodem jejího růstu vedle signálů kartelu OPEC o udržení nízkého stavu těžby ropy ve shodě s Ruskou federací je hlavním pozitivním signálem pro investory oznámení o pokračování rozhovorů v začátku října letošního roku 2019 mezi vrcholnými představiteli USA a Číny k narovnání vzájemných obchodních vztahů. Nicméně docela početná skupina finančních stratégů a i samotných investorů takový optimismus nesdílí a je přesvědčena, že stávající prezident USA pan Donald Trump si na sporu s Čínou buduju své politické postavení v USA s cílem svého znovuzvolení v prezidentských volbách již příští rok 2020,


Podle ekonomických zpravodajů tak prezident USA pan Donald Trump již není momentálně v pozici, i kdyby chtěl, jako, že pravděpodobně ani tuto snahu nemá,  aby tuto obchodní válku USA a Číny ukončil. Podle Nialla Fergusona, vedoucího pracovníka Hooverovy instituce na Stanfordské univerzitě, jsou dvě největší ekonomiky světa „již v raných fázích“ druhé studené války. Dlouhodobý obchodní konflikt mezi Washingtonem a Pekingem „nebyl jen o obchodu“, řekl Ferguson. Místo toho se stal vícestranným sporem o technologické a geopolitické otázky. “Dobrou zprávou je, že si nemyslím, že jsou určeny pro horkou válku nad Jihočínským mořem nebo kdekoli jinde, ale myslím, že jsou ve studené válce.” “A já si nemyslím, že prezident Trump už nemá moc to vypnout uzavřením obchodní dohody - což si myslím, že má v úmyslu toto udělat až v okamžiku před volbami v příštím roce,” řekl Ferguson.


Na základě těchto skutečností se pak většina analytiků makléřských společností a finančních stratégů investičních bank domnívá, že cena ropy na světovém komoditním trhu sice bude směřovat směrem vzhůru v tradičních korekčních propadech, avšak tempo růstu ceny ropy bude podstatně pomalejší než byla původní představa z jara letošního roku 2019. Stav globální ekonomiky, která dříve nebo později dospěje do stádia ekonomické recese dává v dlouhodobějším časovém horizontu vyšší pravděpodobnost růstu cen ropy a rto i ve spojitosti s predikcí oslabování amerického dolaru po zářijovém zasedání FOMC FED, kde se očekává další snížení úrokových sazeb v USA.