Ceny americké ropy stoupají čtvrtý den v řadě

Pátek 15. března Ropa FXG

Futures ropy co se týče svého obchodního trendu se ve čtvrtek dne 14.3.2019 rozdělily a záhy během evropského pátečního dopoledne 15.3.2019 opět vykazují shodný pro růstový trend býčího trhu. Zatímco americká ropa ve čtvrtek 14.3.2019 stoupala po týdenním propadu v domácích zásobách, evropské ceny ropy Brent klesly kvůli zpoždění ve vyjednávání mezi Čínou a USA a zpomalení škrtů ze strany OPEC.


V průběhu pátku dne 15.3.2019 pak následně na základě pravděpodobného odhadu vývoje ze strany OPEC zavládl pro tvorbu ceny ropy Brent pozitivní investorský sentiment a obě ropy shodně vykazovaly během evropského dopoledne vzrůstající trend svých cen na globálním komoditním trhu. Zhruba v čase 9:21 CET se tak lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) obchodovala v ceně 58,89 USD za barel s dosavadním denním posílením o + 0,48 % své ceny. Evropský protějšek ropa Brent vykazovala svoji cenu na hodnotě ve výši 67,57 USD za barel s denním růstem o + 0,51 % ceny.


Správa energetických informací (EIA) ve středu informovala, že za minulý týden americké ropné zásoby nečekaně klesly o 3,9 milionu barelů. EIA také uvedla, že celková ropná produkce USA klesla z rekordních hodnot o 100 000 barelů na 12 milionů barelů denně.  „Futures ropy stouply na nejvyšší hodnoty od začátku roku, po téměř čtyřmilionovém propadu v amerických ropných zásobách a znameních, že objem americké ropné těžby může zpomalovat," řekl Phil Flynn, senior tržní analytik v Price Futures Group.


OPEC již v úterý dne 12.3.2019 mezitím ve své měsíční zprávě řekl, že objem těžby jeho členů v únoru klesal, ačkoliv mnohem pomaleji než v lednu a zdaleka nedostál hodnotám, o kterých organizace hovořila. Zpráva také ponechala předpověď růstu poptávky po ropě pro rok 2019 nezměněnou na lednových 1,24 milionu barelů denně. Světová poptávka po ropě podle ní je 99,96 milionu barelů denně. Poptávka po ropě od OPEC však podle předpovědi klesla oproti stavu v roce 2018 o 1,1 milionu barelů denně na 30,5 milionu barelů/den.


Vlastní odhad kartelu OPEC po ropě v letošním roce byl ovšem snížen a důvodem jsou okolnosti, kdy státy mimo OPEC zvýšily vlastní těžbu. Posdle analytiků by právě tato skutečnost měla být i důvodem k tomu, aby dohoda o omezení těžby byla i pro následující období prodlouženo. Dohodo o omezení těžby surové ropy země sdružené v OPEC pak celkově naplňují ba dokonce překračují neb je plněna co se týče dodávek surové ropy ve výši 105 procent. Na cenách ropy se také promítla zpráva, podle které by se schůze mezi prezidenty USA a Číny, Donaldem Trumpem a Xi Jinpingem, pokud se vůbec uskuteční, měla odložit alespoň do dubna letošního roku 2019. To spolu se slabšími než očekávanými ekonomickými daty z Číny přispělo k poklesům amerických akciových benchmarků, což přispělo k opatrnosti na trhu.