Ceny ropy nadále padají

Pátek 2. března v 07:58 558
Ceny ropy již od  úterý 27.února 2018 zaznamenaly prudký propad kvůli očekávanému týdennímu nárůstu amerických ropných zásob a sílícím obavám z nárůstu objemu americké těžby. Aktuálně během pátečního evropského rána dne 2.března 2018, zhruba v čase 7:21 CET se na světovém komoditním trhu cena lehké americké ropy WTI (West Texas Intermediate) ve svém poklesu opět přiblížila cenové hranici okolo 60 USD za barel a v uváděném čase se obchodovala na hodnotě ve výši 60,93 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,10 % své ceny.

Evropský protějšek lehké americké ropy WTI a to severomořská ropa Brent krátce během pátečního rána dne 2.3.2018 vykázala svůj denní růst o + 0,09 % ceny a obchodovala se na hodnotě ve výši 63,89 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,09 % své ceny v rámci momentálního průběhu tohoto obchodního dne. Podle analytiků makléřských společností ve shodě s finančními analytiky dle sdělení ekonomických zpravodajů je tento růst severomořské ropy Brent dáván do spojitosti s čtvrtečním dne 1.3.2018 vystoupením prezidenta Ruské Federace pana Vladimíra Putina, který přednesl před poslanci ruské Dumy svůj každoroční projev o stavu Ruské federace  (RF) s vysoce pozitivním výhledem dalšího rychlého ekonomického a společenského rozvoje této světové jaderné velmoci jejíž příjem do státního rozpočtu RF je tvořen téměř 25 % příjmu z těžby a zpracování  ropy.

Nicméně vývoj cen ropy a zejména ropy WTI je velmi úzce propojen s hodnotou amerického dolaru (USD),  který posílil po prvním proslovu nového předsedy FED Jerome Powella před Kongresem a tím zatížil cenu ropy, která je oceňovaná v amerických dolarech jako hlavní komoditní měně. Futures ropy West Texas Intermediate spadly již v úterý 27.2.2018 o 99 centů (1,6 %) na 62,92 USD za barel. Ropa tak ukončila tímto  dnem svůj třídenní nárůst a utrpěla největší propad od 9. února letošního roku 2018. Globální benchmark Brent spadl o 89 centů (1,3 %) na 66,61 USD za barel. Podle finančních startégů v krátkodobém investičnímhorizontu lze předpokládat pokračující trend vývoje obchodování ve znamení medvědího trhu.

Zájem investorů a jejich pohled je nyní čím dál tím více soustředěn na US ropný trh, kdy ekonomičtí zpravodajové uvádějí :  "Na trhu se šířily zprávy ve prospěch cen ropy, včetně zpráv o další politice OPEC a výpadkům těžby v Libyi, ale nejvýznamnějším faktorem nadále zůstává těžba v USA," řekl Tyler Richey, editor v Sevens Report. Objem americké těžby prudce stoupá a největší světová ekonomika by se tak mohla stát největším světovým těžařem ropy, podle International Energy Agency (IEA) dokonce už v tomto roce 2018. "Poté, co USA sesadily loni Saudskou Arábii z druhé příčky by měly určitě překonat v těžbě Rusko v průběhu příštího roku, ne-li už v roce 2018," řekl podle zprávy Reuters Fatih Birol, výkonný ředitel IEA.

Průměrný týdenní nárůst těžby v USA v roce 2018 dosáhl 70 000 barelů za den, což je podle Richeyho 3,5 rychlejší růst těžby než v roce 2017. Nicméně minulý týden spadl objem americké těžby o 1 000 barelů denně, což podle Richeyho "oslabilo obavy ze sílícího tempa růstu, které by rychle vedlo k zahlcení trhu." "Pro zdravý růst cen ropy je důležité, aby se týdenní nárůst objemu americké těžby přiblížil nebo klesl pod průměr roku 2017, tedy 19 000 barelů za den. Další velký nárůst by byl novou brzdou pro energetický průmysl.", dodávají tito odborníci.