Ceny ropy po schůzi OPEC opět v pohybu

Úterý 26. června v 09:21 OPEC S FX24
Ceny ropy v pondělí 25.června 2018 klesaly v čele s evropským benchmarkem Brent. Po výsledcích schůze OPEC a dalších významných těžařů se na trhu rozšířila nejistota poté, co Rusko podpořilo zvýšení objemů těžby. Srpnové futures ropy West Texas Intermediate klesly o 50 centů (0,7 %) na 68,08 USD za barel. Srpnové futures ropy Brent spadly o 82 centů (1,1 %) na 74,73 USD za barel. Aktuálně v průběhu úterního evropského dopoledne 26.června 2018 se trend obchodování s ropou na světovém komoditním trhu obrátil a ceny ropy zahájily obchodní trend momentálního býčího trhu.

V průběhu evropského úterního dopoledne 26.6.2018, zhruba v čase 9:06 CET se tak lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) obchodovala na hodnotě ve výši 68,44 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,53 % své předchozí ceny. Evropský protějšek ropy WTI a to severomořská ropa Brent se v uváděném dni a čase obchodovala na světovém komoditním trhu na hodnotě ve výši 74,95 USD za barel s dosavadním denním růstem o + 0,29 % své ceny. Podle analytiků makléřských společností stávající vývoj po jednání zemí vyvážejících ropu OPEC a dalších zemí jako zejména Ruské federace se počal vyrovnávat do stabilnějšího cenového prostředí a mezi investory zavládl relativně pozitivní sentiment.

Nicméně mezera mezi oběma hlavními druhy ropy se zužuje, podle analytiků zčásti kvůli výpadkům těžby v Kanadě, které by měly vyvolat silnější poptávku po americké ropě. Ceny WTI i Brentu přitom v pátek prudce stouply poté, co se představitelé OPEC shodli, že zvýší těžbu o 1 milion barelů denně, což podpořil další významný těžař, Rusko. "Schůze OPEC skončila tak, že současná dohoda zůstala nezměněná, ale státy se přestanou snažit o nadbytečné dodržování limitů a začnou těžit tak, aby vrátily objem produkce na původně smluvené hodnoty," řekli analytici z JBC Energy Research Centre v pondělí nótě. "Nicméně se jednotliví členové neshodují na interpretaci dohody, což lze vyčíst i z vlastního textu komuniké, který není příliš jasný."

"Saudská Arábie v podstatě navrhuje, aby ti, kteří mají volnou produkční kapacitu, začali více těžit, aby dorovnali těžaře, kteří nedokážou naplnit své kvóty. Na druhou stranu, Irán považuje toto přemístění kvót za porušení dohody, a proto očekává, že změna na straně nabídky bude spíš malá."OPEC a další klíčoví těžaři už od začátku roku 2017 snížili objem těžby o 1,8 milionu barelů denně ve snaze omezit světový ropný přebytek. Větší než dohodnuté škrty, které provedla Saudská Arábie však měly za výsledek překonání původních kvót. Na základě těchto závěrů vyplývajících z jednání OPEC ve Vídni pak finanční stratégové usuzují, že trh s ropou a její cena by se v krátkodobém investičním horizontu měli pohybovat u ropy WTI v cenovém rozmezí od 65 – 70 USD za barel a u ropy Brent odborníci odhadují její krátkodobý vývoj ceny od 73 – 78 USD za barel.