Ceny ropy sice klesly ovšem drží týdenní zisky

Pátek 5. dubna Ropa Irán FX24

V závěru 14.obchodního týdne roku 2019 došlo sice k poklesu stávajících cen ropy, avšak dle sdělení ekonomických zpravodajů v návaznosti na analytiky makléřských společností a finanční stratégy investičních bank si ceny jak lehké americké ropy WTI (West Texas Intermediate) tak i severomořské ropy Brent doposud udržují svůj týdenní zisk.


Aktuálně v průběhu pátečního evropského dopoledne 5.dubna 2019, zhruba v čase 8:46 CET se lehká americká ropa WTI na globálním komoditním trhu obchodovala na hodnotě ve výši 62,04 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,10 % své předchozí ceny. Evropský protějšek ropy WTI a to severomořská ropa Brent se v uváděném dni a čase obchodovala na komoditním trhu v ceně 69,19 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,30 % předchozí ceny.


Tento pokles mimo jiné faktory je podle analytiků z největší části způsoben v závěru obchodního týdne tradičním výběrem zisků dosaženým investory. Podle dat technické analýzy na základě informací ekonomických zpravodajů pak jen od začátku letošního roku 2019 cena lehké americké ropy WTI zvýšila svoji hodnotu  k 4.4.2019 o + 31,94 % své ceny a severomořská ropa Brent od začátku letošního roku 2019 připsala o + 25,98 % vyšší cenu. V ročním porovnání pak obě uváděné ropy dohnaly své ztráty předchozího roku 2018 a ropa Brent vykazuje meziroční nárůst o + 7,87 % své ceny a ropa WTI zvýšila v ročním porovnání svoji hodnotu o + 4,60 % své ceny.


Podle vyjádření prezidenta USA pana Donalda Trumpa by obchodní válka mezi USA a Čínou měla zcela skončit zhruba do měsíce tj. v začátku května letošního roku 2019. Toto president USA uvedl po setkání s čínským místopředsedou vlády, který osobně jednal ve Washingtonu s panem Trumpem ohledně příprav konečné dohody mezi USA a Číny v otáuce vzájemných obchodních vztahů. Vzhledem k tomu, že ještě v začátku týdne panovaly obavy z úspěšného jednání cenay ropy v závěru týdne zamířily mírně směrem dolů.


Na základě těchto informací spolu s pokračujícím omezením těžby surové ropy ze strany zemí sdružených v kartelu OPEC (Organization of the Pettroleum Exporting Countries) a Ruské federace (RF) lze podle analytiků předpokládat opětovný růst cen ropy na světovém komoditním trhu. „Ceny jsou nyní jemně vyvážené, řekl Abhishek Kumar, senior energetický analytik společnosti Interfax Energy v Londýně. "Skupina OPEC + si dosud udržovala vysoký soulad s jejich dohodou o snížení produkce, která spolu s pozitivními ekonomickými údaji z USA a Číny podporuje ceny ropy," řekl Kumar.