Ceny ropy stále v pohybu

Úterý 30. ledna v 08:50 534
Průběh obchodování na světovém komoditním trhu s ropou v průběhu začátku druhého obchodního dne nového obchodního týdne, který je v kalendáři letošního roku 2018 označován jako již pátý v pořadí je ve znamení monetárního medvědího trhu, kdy cena ropy ze svých předchozích maxim poklesla a její cena se dostala pod novou obchodně psychologickou hranici své ceny. Tak například lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) se obchoduje pod cenovou hranicí 65 USD za barel a severomořská ropa Brent také již směrem dolů prolomila hranici své ceny pod 70 USD za barel.

 

Tento vývoj podle analytiků a finančních stratégů má příčinu jednak v již opětovně posilující směnné hodnotě amerického dolaru (USDú vůči ostatním světovým měnám na mezinárodním devizovém trhu a rovněž tento pokles doprovází výběr zisku investorů, kteří prodejem kontraktů s ropou si fixují již svůj dosažený zisk z těchto obchodů. Dolarový index DXY (US Dollars Currency Index) dne 30.1.2018, zhruba v čase 8:32 CET vzrostl o + 0,24 % své denní bodové hodnoty na stav 89,52 bodů.

 

Aktuálně právě během úterního evropského dopoledne 30.ledna 2018, zhruba v čase 8:24 CET se lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate) na světovém komoditním trhu obchodovala na hodnotě ve výši 64,94 USD za barel s dosavadní denní ztrátou – 0,95 %  své předešlé ceny.  Nicméně v porovnání cen od začátku letošního roku 2018 tato komodita ropy vykazuje svůj růst o + 7,95 % ceny a v ročním porovnání pak ropa WTI připsala o + 17,06 % vyšší cenu za posledních 52 týdnů.

 

Severomořská ropa Brent, též někdy označovaná jako evropský protějšek ropy WTI se v uváděném dni a čase obchodovala na hodnotě ve výši 69,04 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,60 % své ceny. V porovnání dle technické analýzy pak cena ropy Brent od začátku roku 2018 vykazuje růst o + 3,13 % své ceny a v ročním porovnání pak ropa Brent zvýšila svoji cenu o + 22,29 % za posledních 52 týdnů.

 

Dalším velmi vlivným faktorem ovlivňujcí cenu ropy na světovém komoditním trhu  je vlastní objem produkce surové ropy spolu se stavem zásob. “Jediný faktor, který by nyní mohl růst zarazit, je potenciální zvýšení míry americké těžby, což se stalo v první polovině roku 2016 a mělo tenkrát také za následek tlak na ceny,” říká Tyler Richey, editor Sevens Report. Americká produkce se blíží k milníku 10 milionu barelů denně, což by dle dat EIA znamenalo rekord. Baker Hughes Inc. v pátek odpoledne informovala, že počet aktivních amerických ropných vrtů, což je bráno jako ukazatel aktivity v sektoru, stoupl o 12 na 759. Richey dodal, že “trh zůstává v očekávání dalšího růstu, nová cílová hranice pro ropu WTI je nyní 75 USD”.