Ceny ropy stále v pohybu

Pondělí 11. prosince v 09:21 Oil barel 2 FX24
Průběh obchodování s ropou opět zaznamenává zvýšenou volatilitu pohybu cen ropy na světovém komoditním trhu. Futures ropy v pátek 8.prosuince 2017 stouply a dařilo se jim dorovnávat týdenní ztrátu. Pomohlo jim k tomu sílící napětí na Blízkém východě, hrozící stávka těžařů v Nigérii a silný čínský ropný import. Avšak v počátku nového obchodního týdne označovaném v kalendáři letošního roku 2017 jako 50-tý v pořadí se cena ropy pohybuje v poklesu svých předchozích cen. Aktuálně během evropského dopoledne 11.prosince 2017 se na světovém komoditním trhu ropa WTI (West Texas Intermediate), zhruba v čase 9:11 CET obchodovala v ceně  57,23 USD za barel s dosavadním denním poklesem o – 0,23 % své ceny a ropa Brent vykazovala svoji cenu ve výši 63,35 USD za barel s denní drobnější ztrátou o – 0,08 % ceny. Tento pokles je analytiky vysvětlován jako dočasné vybírání zisků, kterých bylo investory dosaženo.

 

Na newyorské burze v závěru minulého týdne dne 8.prosince 2017 stouply futures ropy West Texas Intermediate o 68 centů ( o + 1,2 %) na 57,37 USD. Jejich týdenní ztráta ale stále činí 1,7 %. Ceny ropy Brent stouply o 98 centů (1,6 %) na 63,18 USD za barel; Brent za týden ztratil zhruba 0,9 %. "Ceny stouply poté, co hrozící stávka v nigerijském ropném průmyslu (největším v Africe) vyvolala obavy z narušení dodávek," řekl Lukman Otunuga, výzkumný analytik pro FXTM. "Ropa sice může profitovat z vývoje v Nigerii a napětí na Blízkém východě, otázkou ale zůstává, jak dlouho?"

 

Napětí na Arabském poloostrově zesílilo poté, co prezident Donald Trump uznal Jeruzalém jako hlavní město Izraele po zprávách o smrti bývalého jemenského prezidenta Ali Abdulaha Saleha. Ceny také podpořila obchodní data z Číny, která ukázala, že import surové ropy v listopadu stoupl na více než 9 milionů barelů denně ze 7,3 milionů barelů denně za říjen. Podle analytiků šlo o druhý největší měsíční nárůst importu ropy v historii a prvních jedenáct měsíců roku 2017 byla roční míra růstu čínského ropného exportu 12 procent.

 

Zprávy o vývoji ropného průmyslu přišly jen týden poté, co se OPEC spolu s dalšími státy včetně Ruska dohodly, že prodlouží omezení těžby až do konce příštího roku. Výzkum provedený S&P Global Platts ze čtvrtka ukázal, že v listopadu byl denní objem těžby OPEC 32,35 milionu barelů, nejméně za půl roku. Další vývoj cen ropy dle analytiků makléřských společností a finančních stratégů investičních bank předpokládá dle dlouhodobého výhledu predikce cen,, že ceny ropy do konce roku 2020 by neměly překročit hranici 65 – 70 USD za barel, dle analytiků skupiny Citi Group dokonce tato predikce uvádí cenovou hranici v rozmezí 60 – 65 USD za barel.